Pripazite, neke vrste hrane i grickalica mogle bi vam uništiti osmijeh

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2022. u 10:31
Foto: Unsplash

Važno je voditi računa o tome što jedete.

Nije dovoljno prati zube dvaput dnevno, čistiti ih koncem barem jednom dnevno i posjećivati stomatologa jednom u šest mjeseci — važno voditi računa o tome što jedete, piše Healtybuilderz.

Tvrdi bomboni

Postoji nekoliko razloga zašto tvrdi bomboni mogu uništiti vaš osmijeh. Prvo, prepuni su šećera — osobito ako ne operete zube dovoljno brzo, vjerojatno da će se stvoriti naslaga koja označava početak mnogih problema povezanih s osmijehom.

Foto: Unsplash

Drugo, jedenjem tvrdih bombona povećava se rizik da završite s okrhnutim ili slomljenim zubom.

Komadići leda

Mnogi ljudi smatraju da je žvakanje komadića leda vrlo zadovoljavajuće. Baš kao i tvrdi bomboni, komadići leda zapravo mogu uzrokovati pucanje zuba ili njihovo lomljenje.

Hrskave poslastice i grickalice

Nepotrebno je reći da biste trebali biti oprezni s nečim što je hrskavo. Osobito ako ste skloni konzumiranju grickalica kao sutra ne postoji, to vaše zubr može dovesti u veliku opasnost.

Foto: Pixabay

Većina grickalica pune su škroba, a budući da se mikrobi vole gostiti škrobom to može biti pogubno za vaš osmijeh.

Citrusi

Budući da su krcati vitaminom C, citrusi su izvrsni za jačanje vašeg imunološkog sustava. Oni su također dobri za vaše desni – vaše desni trebaju vitamin C da ostanu zdrave. Nažalost, previše agruma zapravo može oštetiti vaš osmijeh jer može istrošiti caklinu.

Foto: Pixabay

Pranje zubi odmah nakon agruma je užasna ideja jer može ubrzati eroziju cakline. Ipak, ne okrećite leđa agrumima – samo pazite da ih jedete umjereno.

Sušeno voće

Nisu samo citrusi ono u čemu biste trebali uživati umjereno, već i sušeno voće. To je zato što se zalijepe za površinu zuba dugo nakon što ih pojedete. Ako nakon toga ne operete zube, stvara se put razmnožavanju bakterija i za stvaranje plaka.

Foto: Pixabay

Osim što treba umjereno uživati u suhom voću, dobro je i isprati usta vodom nakon što ga pojedete.

Gazirani sokovi

Foto: Unsplash

Svi znaju da su gazirani sokovi loši za zdravlje i figuru. Budući da su prepun šećera, redovita konzumacija gaziranog pića zapravo može naškoditi i vašim zubima.

Međutim, postoji i nekoliko drugih razloga zašto gazirana pića uništavaju osmijeh. Prvo, vrlo su kisela – može znatno oslabiti caklinu vaših zuba, što zatim može učiniti vaše zube osjetljivijima na pucanje ili razvoj karijesa. Drugo, gazirani sokovi može uzrokovati ozbiljnu promjenu boje zuba, zbog toga što sadrže prehrambene boje.

Komentirajte prvi

New Report

Close