Greška s jastucima koju svi radimo dok spavamo

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2023. u 12:23
Foto: Pixabay

Dobar san jača imunološki sustav, daje energiju i povećava koncentraciju, a u tome veliku ulogu ima i položaj spavanja.

Spavanje na leđima štiti od bola u leđima i vratu, ali se ne preporučuje ljudima koji hrču. Spavanje na boku sprečava pojavu bolova u leđima i odlično je za zaustavljanje hrkanja, dok je spavanje na trbuhu loše za kralježnicu.

Dobar san jača imunološki sustav, daje energiju i povećava koncentraciju, a u tome veliku ulogu ima i položaj spavanja. Tako spavanje na boku najbolje štiti kralježnicu, a san na trbuhu smanjuje pritisak na diskove. Ipak, najbolji položaj je onaj koji nama odgovara i omogućava nam zdrav san, piše Fitsugar.com, a prenosi City magazine.

Spavanje na leđima: Odlično za kralježnicu, loše za hrkače

Spavanje na leđima štiti od boli u kralježnici i vratu. Najbolji je izbor za zdravlje unutrašnjih organa, a pomaže i kod mršavljenja. Kako bi kralježnica bila u pravilnom položaju najbolje je da ispod koljena stavite jastuk.

Međutim, ovaj položaj ne preporučuje se ljudima koji hrču zato što će samo pogoršati njihovo stanje. Jezik pada u donji dio grla i zatvara dišne puteve zbog čega je hrkanje još intenzivnije.

Spavanje na boku: Odlično za disanje

Fetalni položaj ili spavanje na boku sprečava pojavu bolova u leđima zato što prati prirodnu zakrivljenost kralježnice. Najvažnije je da je glava u istoj ravni kao i tijelo, odnosno na jastuku, jer biste u suprotnom mogli iskriviti vrat i pokvarite držanje. Također, ovaj položaj olakšava disanje i napinjanje trbuha i ublažava žgaravicu. Najbolji je izbor za sve one koji hrču, ali mana mu je ta što uzrokuje bore. Koža je stalno naslonjena na jastuk što uzrokuje boranje.

I još jedna važna stvar, kada spavate na boku, trebali bi spavati na strani koja nije dominantna, dakle, ako ste dešnjak spavate na lijevoj strani. Jastuk je obavezan, ali mora biti nizak i nov. Visok jastuk u ovom položaju može prouzrokovati problem s vratom. Prema mnogim stručnjacima za san, upravo je ovo najpovoljniji položaj za spavanje.

Spavanje na trbuhu: Dobro za bol u donjem dijelu leđa, loše za kralježnicu

Povremeno spavanje na trbuhu ublažava bolove u donjem dijelu kralježnice jer smanjuje pritisak na diskove. Ipak, stručnjaci ističu da je ovaj položaj najriskantniji za leđa. Osim toga stvara se pritisak na živce, zbog čega su nakon buđenja mogući trnci i gubitak osjećaja u rukama i nogama.

Komentirajte prvi

New Report

Close