Ova biljka može otjerati plijesan iz doma

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2023. u 09:53
FOTO: Pixabay

Mirni ljiljan nije samo iznimno praktična biljka, već je i lijepa, a nije joj potrebno pretjerano održavanje – što je dobro za one koji ponekad muku muče s održavanjem biljaka na životu.

Ponekad se rješavanje plijesni može činiti kao borba s vjetrenjačama, ali uz ovu biljku to više neće biti slučaj, piše Mirror i prenosi 24 sata.

Naime, ispostavilo se da ova uobičajena kućanska biljka može ukloniti prašinu i toksine iz zraka, a prema NASA-i može pomoći u zaštiti vašeg doma od plijesni. Ta biljka nije samo iznimno praktična, već je i lijepa, a nije joj potrebno pretjerano održavanje – što je dobro za one koji ponekad muku muče održati svoje biljke na životu.

Biljka spatifilum ili mirni ljiljan košta oko 15 eura, što se na prvu čini preskupo, ali kada saznate sve o njenim prednostima, shvatit ćete da se radi o isplativoj investiciji. Ona uspijeva i u kupaonicama i spavaćim sobama i pomaže poboljšati kvalitetu zraka uklanjanjem prašine i toksina iz zraka.

Ime joj je dala NASA u jednoj u studiji koja je trebala otkriti koje biljke su najbolje u pročišćavanju zraka. Dr. B. C. Wolverton je vodio tu studiju 1989. godine i rezultati su pokazali da ova biljka itekako može pomoći u pročišćavanju zraka.

Postoji mnogo skrivenih toksina u zraku koji udišemo, kao što je trikloretilen koji se nalazi u sredstvima za skidanje boje i lakovima, formaldehid koji se nalazi u sintetičkim tkaninama, benzen koji je u plastici i duhanskom dimu, ksilen koji se nalazi u gumi i koži te amonijak u sredstvima za čišćenje i gnojivu.

Mirni ljiljan pomaže tako da uzima vlagu iz zraka kroz svoje lišće, a ono što je bolje je to što mu nije potrebna izravna sunčeva svjetlost da bi uspijevao, što znači da je koristan u borbi protiv plijesni u vlažnim prostorijama.

Ako imate puno vlage u kupaonici, onda je ova biljka savršen izbor za vas jer će pomoći u filtriranju zraka.

No prije nego što kupite jednu ovakvu biljku, važno je napomenuti da je izuzetno otrovna i za mačke i za pse.

Komentirajte prvi

New Report

Close