Nutricionisti savjetuju: Ovih pet namirnica dobro je imati pri ruci ako se razbolite

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2022. u 11:00
Foto: Unsplash

Postoje načini kako se pripremiti za potencijalnu infekciju ove zime, a primarno je brinuti o imunološkom sustavu. 

Sezona gripe i prehlada je pred vratima, ali i nije najgora stvar jer stručnjaci upozoravaju na trostruku prijetnju ove zime; već se primjećuje sve veći broj kako oboljelih od gripe tako i od respiratornog sincicijskog virusa i COVID-a, piše Ordinacija.

Iako ništa od navedenog ne možemo u potpunosti izbjeći, postoje načini kako se pripremiti za potencijalnu infekciju ove zime, a primarno je brinuti o imunološkom sustavu.  Kako biste to učinili potrebno je paziti na prehranu, vježbanje, unos vitamina ali i kvalitetan san. Kako biste saznali koje to namirnice najbolje pomažu da izdržite sve prijetnje, nutricionist ih otkriva.

1. Šareno voće i povrće 

Uvijek je dobro imati šarene namirnice pri ruci kada se razbolite kako bi se što brže oporavili.

“Antioksidansi poput flavonoida pomažu da se borite protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati štetu stanicama i tako ugroziti imunološki sustav, a na sreću svi se ti nutrijenti mogu pronaći u namirnicama u boji”, navodi Amy Goodson, nutricionistica. Što jesti ako vas napadne gripa ili neki drugi virus? Flavonoide možete pronaći u bobičastom voću, ali i kelju, tamnoj čokoladi, grožđu, datuljama.. naranče, mango su isto dobar odabir.

2. Vitamin C

“Vitamin C je važan i jak antioksidans koji može pomoći vašem imunološkom sustavu da se bori protiv bolesti”, navodi Goodson.

Budući da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog nutrijenta, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, naranče, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokule, prokulice, zelje, kelj, cvjetaču, kivi i peršin. Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pripazite na način pripreme.

Preporučena dnevna doza iznosi 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe koje boluju od artritisa trebali bi uzimati dodatnih 35 mg svakodnevno. Vitamin C pomaže u prevenciji oštećenja tkiva, štiti tjelesne tekućine (npr. krv) od slobodnih radikala, i to vrlo uspješno od onih iz onečišćenog zraka i duhanskog dima, te vraća vitamin E u aktivni oblik. Osim sinteze kolagena, vitamin C jača zdravu funkciju imuniteta, što igra važnu ulogu u sprječavanju prehlada i skraćivanju njihova trajanja.

3. Govedina bez masnoća 

Ako volite meso u mogućnosti ste iskoristiti dobrobiti čistog komada mesa, a ako ste bolesni i želite olakšati simptome.

“Cink je mineral koji poboljšava snagu imunološkog sustava, a govedina se smatra odličnim izvorom cinka te pruža organizmu skoro 50 posto preporučene dnevne doze samo jedna porcija”, navodi Goodson. Ako ste vegetarijanac, cink možete pronaći u orašastim plodovima, mliječnim proizvodima pa i tamnoj čokoladi.

4. Grčki jogurt

Nutricionistica kaže kako ga uvijek ima pri ruci jer je odličan izvor proteina, vitamina B12, selena i cinka, a sadrži i dobre bakterije koje će štititi probavni sustav.

Kako biste poboljšali svoj imunološki sustav, uključite jogurt s aktivnim kulturama u svoju prehranu. Sojevi “dobrih” bakterija kao što je Bifidobacterium lactis u jogurtu povećavaju aktivnost stanica imunološkog sustava kako bi uništili viruse i “loše” bakterije.

5. Zeleni čaj

Flavonoidi iz zelenog čaja pomažu u borbi protiv bakterija i sprečavaju razmnožavanje virusa. Također, zeleni čaj ima mnogo moćnih antioksidanata koji pomažu u zaštiti od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Redovita konzumacija zelenog čaja također će pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, parodontne bolesti i osteoporoze. Uživajte u umirujućoj šalici zelenog čaja nekoliko puta dnevno. Nemojte dodavati mlijeko jer će čaj učiniti manje učinkovitim za tu svrhu.

Komentirajte prvi

New Report

Close