Nova studija potvrdila: Ove namirnice mogu biti više štetne nego korisne

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2023. u 08:23
Foto: Pixabay

Nekim proizvodima biljnog podrijetla nedostaju potrebne hranjive tvari koje vaše tijelo treba.

Možete se odlučiti na biljnu prehranu iz raznih razloga, uključujući i činjenicu da želite konzumirati hranu koja je i nevjerojatno ukusna i, naravno, hranjiva. Međutim, nova je studija otkrila da određenim zamjenama za meso nedostaju ključni hranjivi sastojci koji su potrebni vašem tijelu, piše Eatthis.

Studija Tehnološkog sveučilišta Chalmers u Švedskoj, koja je objavljena u časopisu Nutrients, uključivala je pregled 44 različite vrste zamjena za meso na tržištu.

Foto: Pixabay

Sorte su se primarno temeljile na proteinima soje i graška, ali postojale su i opcije koje su uključivale fermentirane sojine proizvode poput tempeha i mikoproteine, koji su proteini dobiveni iz gljiva.

Istraživači su otkrili da razne zamjene za meso imaju niz nutritivnih vrijednosti. Također su primijetili da je procijenjena količina željeza i cinka koja se može apsorbirati u tijelo iz ove hrane bila niska, zbog fitata, koji su antihranjive tvari.

Biljnim proteinima možda nedostaju određene hranjive tvari

“Nisu svi proteini stvoreni jednaki. Unatoč činjenici da biljni proteini imaju manje masti, kalorija i kolesterola od mesnih proizvoda, također im nedostaju određene kvalitete. Ova studija predstavlja jednu od glavnih kvaliteta koje nedostaju biljnim proteinima,” objašnjava Catherine Gervacio, RD, registrirana dijetetičarka i suradnica u prehrani.

Gervacio objašnjava da su “zamjene za meso dobivene iz biljaka” i “biljke prirodno sadrže fitate za skladištenje fosfora za njihovu reprodukciju i rast.”

Dok je ovo “korisno za biljke, fitati su popularno poznati kao anti-hranjive tvari jer se vežu za određene hranjive tvari kako bi ih učinili manje apsorbirajućim, osobito kalcij, cink i željezo.” Gervacio napominje da je “ovo razlog zašto proteini biljnog podrijetla ili zamjene za meso sadrže ne-hem željezo (vrsta željeza koja se manje apsorbira) jer se na njega vežu fitati.”

“Kao što je rečeno u studiji, fermentirani proizvodi poput tempeha isključeni su iz ove biljne hrane i zamjena za meso jer se fitati razgrađuju fermentacijom. Miso je još jedan vrsta koja je prošla kroz fermentaciju i ima istu kvalitetu kao tempeh.”, objašnjava Gervacio.

Foto: Pixabay

“Odabir najbolje biljne hrane može biti težak, pogotovo ako su željezo i cink neke od vaših glavnih briga”, dodaje Gervacio, napominjući da postoje proizvodi koji su obogaćeni željezom i/ili cinkom kako bi zadovoljili dnevne potrebe poput određenih žitarica za doručak ili mlijeka na biljnoj bazi – primjerice zobeno mlijeko ili bademovo mlijeko.

S vremena na vrijeme može biti korisno jesti životinjske proizvode

“Još uvijek toplo preporučam jedenje dobro uravnoteženog obroka koji sadrži kombinaciju životinjskih i biljnih proteina. Iako životinjski proteini sadrže kolesterol i masnoće, mogu opskrbiti tijelo korisnim količinama željeza i cinka. Hrana biljnog podrijetla često nema sposobnost opskrbe apsorbirajućim željezom i cinkom, ali može smanjiti kolesterol u krvi i imati manje kalorija. Ako ih kombinirate tada ćete imati najviše benefita”, kaže Gervacio.

Na kraju, Gervacio ističe da je “za one koji slijede biljnu prehranu ipak najbolje razgovarati sa stručnjakom kako bi saznali nedostaju li stvarnoj prehrani određene hranjive tvari i jesu li potrebni suplementi.”

Komentirajte prvi

New Report

Close