Norvežani otkrivaju koje vam namirnice mogu produžiti životni vijek za deset godina

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2023. u 15:51
FOTO: Pixabay

Istraživanje je temeljeno na rezultatima globalne studije o bolestima i uzrocima smrti u Kini, Europi i SAD.

Zdravlje, razina energije, pa, kako jedno istraživanje pokazuje, i životni vijek, ovisi o prehrani.

Studija grupe norveških istraživača sa Sveučilišta u Bergenu, objavljena u časopisu Plos Medicine, pokazala je da određene namirnice mogu značajno produžiti naš životni vijek.

Međutim, kako prehrana može pomoći, tako i pojedine loše navike u prehrani mogu da odmoći i stvoriti zdravstvene probleme.

Optimala prehrana od 20. godine

Istraživanje je temeljeno na rezultatima globalne studije o bolestima i uzrocima smrti u Kini, Europi i SAD.

Više od čak 11 milijuna preranih smrti svake godine uzrokovano je neuhranjenosti. Zatim, uspoređujući taj broj s drugim analizama, znanstvenici su promatrali efekte različitih namirnica na našu dugovječnost. Tako su istraživači uspjeli odrediti specifičnu prehranu koja nam može produžiti životni vijek za koje desetljeće, piše n1info.rs.

Koja hrana je u pitanju?

Zdrava prehrana temelji se na konzumiranju voća i povrća. Iako to nije neka tajna, znanstvenici su napravili popis namirnica koje posjeduju posebnu moć.

Grašak, leća i soja čine srž ovakve prehrane. Integralne žitarice, kukuruz, zob i pšenica također su neophodni. Orašasti plodovi su ključni, poput badema, pistacija i oraha. S druge strane, crveno meso i prerađevine trebalo bi manje konzumirati.

Znanstvenici su zaključili da konzumiranje oko 2000 grama mahunarki godišnje i smanjenje slatkog i slanog u svakodnevnoj prehrani mogu produžiti životni vijek za čak dvije godine.

Podrazumijeva se da i oni koji se trude da se hrane zdravo, ipak poneka pojedu nešto što nije najbolje za organizam. Međutim, najvažnije je biti ustrajan, jer je osnovni cilj usvojiti bolje navike koje osiguravaju duži životni vijek.

Komentirajte prvi

New Report

Close