Nisu samo masti, za visok kolesterol postoji još jedan krivac

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2023. u 11:13
Foto: Unsplash

Visoki kolesterol nema simptoma, stoga se savjetuje redovno ga provjeravati vađenjem krvi, a svakako jednom u pet godina.

Iako je opće poznato da zasićene masti potiču više razine kolesterola, može postojati još jedan krivac – šećer. U našoj svakodnevnoj prehrani mnogo je dodatnog šećera, od zaslađene kave i zaslađenog soka do namirnica s mnogo dodatnog šećera, piše B92.

Skriveni šećer se nalazi i u kruhu i pekarskim proizvodima, umacima i čajevima, a također ga unosimo jedući med i druge prirodne ili umjetne zaslađivače.

Slatka hrana

Dodani šećeri i uopće slatka hrana, uz to što povećavaju rizik od debljine i dijabetesa, utječu i na jetru, koja proizvodi kolesterol. Iako našem tijelu treba kolesterol kako bi dobro funkcioniralo, postoji i kolesterol koji šteti jetri. To je LDL kolesterol (lipoproteini niske gustoće) koji se nakuplja na zidovima arterija i može ih začepiti, što povećava rizik za moždani ili srčani udar.

Ako jedemo previše šećera – Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje do maksimalno 50 grama dnevno, dok neka druga stručna društva kažu najviše 25 grama na dan (šest žličica) – jetra proizvodi više LDL kolesterola i istovremeno smanjuje količinu HDL kolesterola. Istraživanja pokazuju da konzumiranje velike količine šećera više nego utrostručuje rizik za pad razine HDL-a.

Poželjno je da HDL kolesterola imamo što više jer on skuplja sav dodatni LDL iz krvotoka, odnosi ga nazad u jetru, koja ga zatim uklanja iz tijela, a uz to HDL smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti. Dodatne kalorije iz slatke hrane također dovode do više razine triglicerida koji se pohranjuju u masne stanice i oslobađaju između obroka kada tijelu treba više energije.

Šećer blokira enzim koji tijelu treba da razgradi trigliceride i riješi ih se. A kada imate visoku razinu triglicerida zajedno s visokim LDL-om i niskim HDL-om, dolazi do nakupljanja plaka u arterijama i povećava se rizik za fatalne bolesti srca i krvnih žila.

Kada provjeriti kolesterol

Visoki kolesterol nema simptoma, stoga se savjetuje da ga redovno provjeravate vađenjem krvi, a svakako jednom u pet godina. Visoka razina kolesterola može biti i nasljedna pa se savjetuje da razine kolesterola provjerite i kod djece od šest ili sedam godina.

Ako imate visoki kolesterol, liječnik će savjetovati promjenu prehrane i redovnu fizičku aktivnost ili će vam propisati lijek ako je ukupni kolesterol viši od 8 mmol/l. Ukupni kolesterol ne bi trebalo da prelazi 5 mmol/l, a LDL 3 mmol/l.

Manje šećera u prehrani

Šećer u prehrani možete smanjiti ako ograničite konzumaciju slatkiša, kolača i pekarskih proizvoda.

Foto: Unsplash

Uz to smanjite pijenje zaslađenih bezalkoholnih pića i sokova, izbjegavajte ugljikohidrate poput bijelog kruha i tjestenine, pijete manje alkoholnih pića, zamijenite slatke žitarice za doručak voćem, zobenom kašom i jogurtom, birajte namirnice od cjelovitog zrnja i integralne žitarice, nemojte dodavati šećer u čaj i kavu i čitajte deklaracije na proizvodima.

Komentirajte prvi

New Report

Close