Ovo ulje pomaže snižavanju kolesterola i visokog tlaka, ali kod uzimanja pripazite na jednu stvar

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2023. u 09:14
Foto: Unsplash

Neka ulja sjemenki mogu djelovati kao protuotrov za nekoliko bolesti, a imaju ulogu u produljenju života.

Kolesterol je vitalna komponenta svake stanične strukture na koju se uvelike oslanja pravilan rad mozga i živaca. Međutim, kada cirkulira u krvi u visokim razinama, mogu se pojaviti problemi. Tijekom vremena, masne molekule nakupljaju se na površini arterija, stvarajući tanak sloj plaka. To može pripremiti pozornicu za srčani i moždani udar, a zauzvrat skratiti životni vijek.

Godine 2021. studija objavljena u medicinskom časopisu Molecules imala je za cilj utvrditi učinke ekstrakta crnog ribiza na razine lipida u serumu zdravih mladih žena, piše Express.

“Nije bilo učinka nakon četiri dana uzimanja ekstrakta crnog ribiza, ali ukupna razina kolesterola u serumu snižena je nakon 29 dana uzimanja”, primjetili su autori studije.

Osim toga, istraživači su primijetili da su razine lipoproteina vrlo niske gustoće značajno smanjene, a LDL kolesterol “također pokazuje trend pada”.

Mnogi dijelovi ploda crnog ribizla, uključujući ulje sjemenki, pokazali su se učinkovitima u podupiranju imuniteta i smanjenju upale. Farmaceut Mike Wakeman, sugerira da bi uzimanje dodataka koji sadrže crni ribiz moglo osigurati energiju i imunitet te sagorjeti masnoće u sedam dana. Objasnio je i da bi svojstva crnog ribiza za povećanje dugovječnosti mogla postati učinkovita već za tjedan dana.

Foto: Pixabay

“Kako starimo, arterije postaju krute i začepljene, što dovodi do smanjenog protoka krvi i promjena koje su često povezane s razvojem kardiovaskularnih bolesti. Zdrava cirkulacija ključna je za dugovječnost i neophodna za funkcioniranje vitalnih organa. Crni ribiz je cijenjen zbog svog učinka na cirkulaciju i jačanja zdravlja i funkcije kardiovaskularnog sustava. On proširuju krvne žile, snižavaju krvni tlak kod odraslih s hipertenzijom i mogu preokrenuti posljedice starenja na arterije za deset godina”, kaže Wakeman.

Iako su ove osobine primamljive, potreban je oprez kada se ekstrakti crnog ribiza uzimaju zajedno s drugim lijekovima.

“Uzimanje crnog ribiza zajedno s lijekovima koji se koriste za snižavanje visokog krvnog tlaka može uzrokovati prenizak krvni tlak”, upozorava RxList.

Zašto je snižavanje kolesterola važno za dugovječnost

Nekoliko čimbenika utječe na razinu kolesterola, ali među najučinkovitijima su genetika i prehrana. Visoko očitanje kolesterola u lipoproteinu niske gustoće smatra se važnim čimbenikom plaka u arterijama.

Kako se žile začepljuju, to sprječava protok krvi u vitalne organe tijela, stvarajući idealno okruženje za bolesti. Kako bi se pomoglo u borbi protiv prevalencije visokog kolesterola u općoj populaciji, zdravstvena tijela širom zemlje objavljuju prehrambene smjernice.

“Zobene pahuljice i smeđa riže najbolja su hrana za snižavanje kolesterola”, preporučuju iz Prescription for Nutritional Healing.

Ono što je zajedničko ovoj hrani je njihov sadržaj topivih vlakana, koja mogu odvući masne molekule iz probavnog trakta.

Foto: Pixabay

Orašasti plodovi poput badema također mogu značajno poboljšati očitanja kolesterola u krvi sve dok se konzumiraju sirovi.

“Bademi koji su bogati aminokiselinom argininom, povezani su sa smanjenjem kolesterola za 16 bodova u samo četiri tjedna”, objašnjavaju autori Prescription for Nutritional Healing.

Komentirajte prvi

New Report

Close