Neka uvijek ovo bude vaša ‘prva linija obrane’ za biljke tijekom toplinskog vala

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2022. u 08:52
Foto: Pixabay

Važno je da rano poduzmete korake kako biste zaštitili svoje biljke.

Stručnjak za vrtlarstvo podijelio je svoje najbolje načine zaštite vrtova od porasta temperatura, otkrio je i koji su ‘najveći rizici’ za biljke u to vrijeme i kako ih zaštititi. S obzirom na to da će temperature rasti i izdana su upozorenja o ekstremnim vrućinama, važnije je nego ikad zaštititi svoj vrt i sadržaj u njemu od toplinskog vala, piše Express.

“Iako većina nas voli vruća ljeta, toplinski valovi mogu ugroziti vaš vrt i sadržaj u njemu. Budući da će temperature u nekim dijelovima zemlje porasti do 35 stupnjeva, a Meteorološki ured izdao je upozorenje u žutoj boji, važno je da rano poduzmete korake kako biste zaštitili svoje biljke”, ističe stručnjak Jack Sutcliffe.

Foto: Pixabay

Savjetovao je vrtlare da koriste malč za zaštitu tla oko biljaka.

“Najveći rizik za biljke na visokim temperaturama je isušivanje tla. Vaša prva linija obrane od ovoga trebala bi biti korištenje sloja malča oko biljaka kako bi tlo ostalo vlažno nakon zalijevanja”, kaže Sutcliffe.

Još jedan savjet koji je stručnjak za vrtlarstvo predložio je da premjestite sve biljke u teglama u sjenu. Kako kaže, biljke u teglama prve se suše u toplinskom valu, stoga ih vrtlari moraju zaštititi od sunca ili će ‘brzo propasti’.

Foto: Unsplash

“Premjestiti ih u sjenu kako ne bi osjetile punu toplinu podnevnog sunca, to je jednostavan način da pripremite svoje biljke u teglama na temperature koje su u porastu”, kaže Sutcliffe.

Pozvao je vrtlare i da izbjegavaju prekomjerno zalijevanje travnjaka čak i tijekom ekstremno vrućeg vremena.

“Travnjaci mogu biti sprženi tijekom toplinskog vala, ali postoje stvari koje možete učiniti kako bi izgledali gusto i zeleno. Zahtijevat će minimalno zalijevanje, jednom tjedno, a i vaša bi se rutina košnje trebala bi se smanjiti na jednom tjedno”, napominje Sutcliffe.

Vrtlari bi također trebali podesiti oštrice na svojoj kosilici na višu postavku kako bi osigurali da stabljike trave pružaju maksimalnu sjenu za tlo. Sutcliffe potiče vrtlare da nikada ne odustanu od biljaka oštećenih vrućinom.

“Još nije prekasno za biljke koje su uvenule ili posmeđile tijekom toplinskog vala. Zalijevanje vaših biljaka ujutro, malčiranje kako bi se potaknulo zadržavanje vode i pružanje odgovarajuće hladovine čak i nakon znakova oštećenja moglo bi im pomoći da se oporave nakon što vrućina popusti”, poručuje za kraj Sutcliffe.

Komentirajte prvi

New Report

Close