Namirnice koje su ključne za zdravlje srca i kostiju

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2023. u 11:10
Foto: Unsplash

Istraživanje je pokazalo i da je unos dovoljno vitamina K kroz prehranu povezan sa znatno manjim rizikom od koronarne bolesti srca.

Vitamin K je vitamin rastvorljiv u mastima, koji tIJelo lako apsorbira, i isporučuje hranjive tvari preko molekula masti. Najčešći oblici vitamina K su vitamin K1 i vitamin K2. Oba su neophodna, ali znanost tek treba u potpunosti utvrditi njihove razlike.

Vitamin K ima ključnu ulogu u nastanku krvnih ugrušaka. Autori istraživanja iz 2019. godine otkrili su da su tijelu potrebni različiti proteini za koagulaciju, a vitamin K je neophodan za funkcioniranje mnogih od ovih proteina, koji se nazivaju proteini ovisni od vitamina K. Istraživanje je pokazalo i da je unos dovoljno vitamina K kroz prehranu povezan sa znatno manjim rizikom od koronarne bolesti srca, piše B92.

Kako vitamin K može unaprijediti zdravlje srca?

Vitamin K je vrlo važan za održavanje zdravlja srca. Utvrđeno je da nedostatak ovog vitamina ubrzava taloženje kalcija u ​​krvnim žilama i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Vitamin K ima antiinflamatorno svojstvo, što sprečava napredovanje ateroskleroze i kasniju kalcifikaciju krvnih žila.

Koja je njegova uloga u zdravlju kostiju?

Nedostatak vitamina K dovodi do vrlo visokog rizika od prijeloma kostiju, posebno u kostima kuka. On također aktivira i nekoliko proteina koji pomažu u ponovnoj mineralizaciji zuba i to sprečava stvaranje karijesa.

U idealnoj varijanti, odraslima je potrebno oko 100-300 mikrograma vitamina K2 dnevno. Njega ima u zelenom lisnatom povrću, posebno špinatu, brokuli i zelenoj salati. Mrkva također sadrži vrlo veliku količinu vitamina K. Ovo povrće treba konzumirati svakodnevno, kako bi se povećala razina vitamina i vlakana u prehrani.

Savjetuje se da, kako biste unosili dovoljno vitamina K u organizam, u prehranu uključite dosta zelenog povrća, voća, životinjskih proizvoda i probiotičke hrane. Kelj, špinat, zelje repe, prokulice i zelje maslačka su neke od najboljih zelenih biljaka koje sadrže vitamin K1. Fermentirana hrana poput kiselog kupusa također nudi vitamin K2. Životinjski proizvodi, kao što su mliječni proizvodi s visokim sadržajem masti i žumanjaka, također osiguravaju vitamin K2.

Komentirajte prvi

New Report

Close