Vitamin K je vitamin rastvorljiv u mastima, koji tIJelo lako apsorbira, i isporučuje hranjive tvari preko molekula masti. Najčešći oblici vitamina K su vitamin K1 i vitamin K2. Oba su neophodna, ali znanost tek treba u potpunosti utvrditi njihove razlike.
Vitamin K ima ključnu ulogu u nastanku krvnih ugrušaka. Autori istraživanja iz 2019. godine otkrili su da su tijelu potrebni različiti proteini za koagulaciju, a vitamin K je neophodan za funkcioniranje mnogih od ovih proteina, koji se nazivaju proteini ovisni od vitamina K. Istraživanje je pokazalo i da je unos dovoljno vitamina K kroz prehranu povezan sa znatno manjim rizikom od koronarne bolesti srca, piše B92.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu