Najveći filantropi milijarderi: Legendarni investitor prvi u darivanju

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2020. u 10:44
Foto: Hannes Breustedt/DPA/PIXSELL

Američki magazine Forbes istražio je tko su bili najveći donatori novca u razdoblju između 2014. i 2018. godine.

Forbes napominje da su računali samo novac koji je došao do krajnjih korisnika, a ne onaj koji je obećan, prenosi BiznisInfo.

Američki magazin napravio je listu od 25 najvećih donatora:

Warren Buffett

Najveći američki filantrop i donator je investitor Warren Buffett, koji je u 5 godina donirao čak 14,7 milijardi dolara. Njegovo ukupno trenutno bogatstvo je 90 milijardi dolara.

Ako bi se uzeli podaci od 2006. do danas, on je ukupno donirao 34 milijarde dolara kroz dionice svoje kompanije Berkshire Hathaway.

Najviše novca dao je “Fondaciji Bill & Melinda Gates”, koji su njegovi prijatelji. Fondacija se bavi borbom protiv siromaštva i poboljšanju zdravstva u zemljama u razvoju.

On također pomaže obrazovanje, socijalnu pravdu i ženska prava, kroz fondacije koje vode njegova djeca.  

Bill i Melinda Gates

Drugi na listi najvećih donatora su Bill i Melinda Gates, koji su u pet godina donirali 9,9 milijardi dolara. Njihovo trenutno bogatstvo je 109,6 milijardi dolara.

Oni upravljaju najvećom svjetskom humanitarnom fondacijom koja ima 46,8 milijardi dolara u novcu i sredstvima pod upravljanjem.

Neprofitna fondacija fokusirana je na borbu protiv globalnog siromaštva, ekonomski razvoj, zdravstvo, edukaciju, i ukupno je donirala 50,1 milijardu dolara kroz grantove od svog osnivanja 1994.

George Soros

Treći najveći donator je George Soros, koji se orjentira uglavnom na ekonomski razvoj i ljudska prava. On je u te svrhe potrošio 3,1 milijardu dolara u pet godina, a njegovo ukupno bogatstvo je 8,3 milijarde.  

Mađar koji živi u SAD-u poznat je po svojoj Fondaciji otvoreno društvo koja je posebno prisutna u Istočnoj Europi, a poznato je i da podržava brojne projekte u regiji.  

Fondacija generalno podržava projekte poput borbe za glasačka prava, reforme pravosudnih sistema, medijske slobode i inicijative za ljudska prava.

Michael Bloomberg

Četvrti najveći američki donator je Michael Bloomberg koji se fokusira na klimatske promjene i zdravstvo, za šta je potrošio 3 milijarde dolara za pet godina.

Bivši gradonačelnik New Yorka i predsjednički kandidat posebno je zainteresiran za kontrolu oružja, javno zdravstvo i očuvanje okoliša.

Njegova fondacija, Bloomberg Philanthropies, potrošila je više od milijardu dolara u zadnjem desetljeću na suzbijanju korištenja cigareta.

Porodica Walton

Peti na listi najvećih donatora su članovi porodice Walton. Oni ulažu u edukaciju i očuvanje okoliša, a za pet godina dali su 2,3 milijarde dolara. No, to je tek djelić nevjerovatne sume od 181,4 milijarde dolara koliko ima najbogatija porodica na svijetu.  

Porodica Walton vlasnik je najvećeg svjetskog trovačkog lanca Walmart.

Dalje na listi slijede manje poznata imena: Jim & Marilyn Simons, Chuck Feeney, Hansjoerg Wyss, Pierre Omidyar, Gordon & Betty Moore…

Komentirajte prvi

New Report

Close