Metali koji se nalaze u svakodnevnoj hrani i piću mogu povećati rizik od moždanog i srčanog udara

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2023. u 07:57
Foto: Pixabay

Čak i male količine teških metala koje se nalaze u hrani kao što je čokolada i predmetima poput kuhinjskog posuđa mogu biti loše vijesti za vaše kardiovaskularno zdravlje, tvrde istraživači.

Zagađenje metalima dobro je poznati čimbenik rizika za bezbroj zdravstvenih problema, no novi istraživački rad upozorava da čak i male količine arsena, olova i kadmija mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Izloženost ovim metalima koji se nalaze u mnogim svakodnevnim namirnicama mogla bi povećati rizik od kardiovaskularnih događaja, uključujući srčani i moždani udar, piše Express.

Nadalje, rad, objavljen u časopisu Circulation, također upozorava da su kadmij i arsen povezani s većim rizikom od prerane smrti.  To je velikim dijelom zbog povećanog rizika od problema s cirkulacijom koje predstavljaju metali.

“Velika populacijska istraživanja pokazuju da je čak i niska razina izloženosti zagađujućim metalima gotovo univerzalna. Doprinosi teretu kardiovaskularnih bolesti, posebno srčanog udara, moždanog udara, bolesti arterija u nogama i prerane smrti od srčanih uzroka”, kaže profesor Gervasio Lamas, iz Medicinskog centra Mount Sinai.

Zabrinjavajuće, vjerojatno dolazite u kontakt s ovim metalima svaki dan, a hrana i piće poput čokolade, sokova, biljnog mlijeka, čajeva i gaziranih pića također predstavljaju izvor. Prošlogodišnja analiza popularnih marki čokolade otkrila je olovo i kadmij u svih 28 testiranih pločica.

Kadmij završava u zrnu kakaovca nakon što ga apsorbira korijen biljke, dok se olovo raznosi vjetrom u okolna područja dok se zrna suše na otvorenom. Međutim, hrana nije jedini izvor ovih metala, budući da se oni prirodno nalaze u tlu, vodi i atmosferi. Odavde se probijaju do raznih svakodnevnih predmeta, od kozmetike do kuhinjskog posuđa. Primjerice, olovo je često prisutno u keramici, kuhinjskom posuđu, vodovodnim cijevima, začinima, kozmetici, elektronici i industrijskim emisijama.

Kadmij se može pronaći u nikl baterijama, pigmentima, plastici, keramici, staklenom posuđu i građevinskim proizvodima. Također ga ima u izobilju u industrijski proizvedenim gnojivima koja koriste fosfatnu stijenu koja zatim kontaminira korjenasto povrće i lisnate biljke. Nadalje, arsen se može naći u pitkoj vodi, tlu i hrani, odnosno riži, uzgojenoj u kontaminiranom tlu.

“Ovi metali ometaju bitne biološke funkcije i utječu na većinu populacija na globalnoj razini. Nakon izlaganja, olovo i kadmij se nakupljaju u tijelu i ostaju u kostima i organima desetljećima. Samo u SAD-u, jedno veliko istraživanje pokazalo je da se više od 450 000 smrtnih slučajeva godišnje može pripisati izloženosti olovu”, kaže Ana Navas-Acien, profesorica sa Sveučilišta Columbia.

Novi dokument sugerira da su najrizičniji oni koji žive na prometnim cestama, u blizini industrijskih postrojenja ili odlagališta opasnog otpada. Drugi uključuju stanovnike starijih kuća ili onih u kojima se ekološki propisi slabo provode.

“Ovo je globalni problem u kojem su zajednice s nižim prihodima nesrazmjerno izložene otrovnim metalima putem kontaminiranog zraka, vode i tla. Rješavanje problema izloženosti metalima kod ovih populacija može pružiti strategiju za smanjenje razlika u kardiovaskularnim bolestima i unapređenje ekološke pravde”, ističe Navas-Acien.

Praćenje razina metala u okolišu i ispitivanje metala kod pojedinaca ključni su koraci za provedbu odgovarajućih javnozdravstvenih inicijativa, prema znanstvenicima.

“Kardiovaskularno zdravlje može se poboljšati s višestrukim pristupom koji prepoznaje ekološku kardiologiju i uključuje praćenje okoliša i biomonitoring zagađujućih metala, kontrolu izvora izloženosti i razvoj kliničkih intervencija koje uklanjaju metale ili slabe njihove učinke na tijelo. “, dodao je profesor Lamas.

Komentirajte prvi

New Report

Close