Kava vam krivo sjeda na želudac? Brzina kojom je pijete ima velike veze s tim, imamo i savjete kako si olakšati

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2023. u 12:52
Foto: Unsplash

Ako vam brzinska jutarnja kava muči želudac, ovo bi mogao da bude razlog.

Volimo svoju vruću šalicu kave, ali dođu ti trenuci kada se čini da nam ona ne uzvraća ljubav. Primjerice, mogli bismo se osjećati nervoznije nego inače kada pijemo kavu na prazan želudac ili poslije neprospavane noći. A ponekad, ta šalica kave baš i ne odgovara našoj probavi, piše Wellandgood, a prenosi City magazin. Postoji nekoliko razloga zašto se vaša crijeva pobune kada popijete kavu – a ispostavilo se da bi brzina kojom dovršite šalicu mogla biti jedan od njih.

Što je problem s prebrzim ispijanjem kave i kako to može dovesti do probavne nelagode, odgovore je dala dijetetičarka Maddie Pasquariello iz Brooklyna.

Kako brzo ispijanje kave utječe na probavu?

Prema Pasquariello, zapremina tekućine koju unosite definitivno može poremetititi normalan proces probave.

“Čim počnete piti tekućinu ili jesti hranu, receptori ukusa na vašem jeziku komuniciraju s mozgom u kaskadi anticipativnih refleksa koji pripremaju vaše tijelo za obradu i probavu. Serija malih gutljaja u suštini obavještava mozak da pijete tekućinu, govoreći mu da se pripremi apsorbirati sve hranjive tvari iz te tekućine”, kaže ona.

Foto: Unsplash

U suštini, uživanje u napitku – umjesto brzinskog ispijanja – pomaže u pripremi vaših enzima pljuvačke, osiguravajući da početak procesa probave započne kako treba. S druge strane, brzi gutljaj i/ili veliki gutljaji mogu ometati uobičajene procese.

“Držanjem napitka u ustima malo duže prije gutanja – tj. uzimajući male gutljaje – vaša pljuvačka ima više vremena doći u kontakt s tekućinom, što može biti korisno s gastrointestinalne perspektive”, kaže Pasquariello.

Uzimanje velikih gutljaja također može dovesti do aerofagije, ili gutanja previše zraka, što može doprinijeti problemima s probavom.

“Aerofagija može imati neugodne simptome kao što su nadimanje, plinovi, mučnina, podrigivanje ili bol. Također može učiniti da se osjećate kao da ste bez daha. Ovaj proces nudi dodatne implikacije za pića koja sadrže stimulanse poput kave ili depresante poput alkohola, jer će brzina kojom ih konzumirate utjecati na to koliko brzo ove supstance dospiju u vaš krvotok”, kaže Pasquariello.

Može li sporije ispijanje kave smanjiti probavne smetnje?

Jednostavno rečeno: Da. “Na osnovu našeg razumijevanja cjelokupnog procesa probave, razumno je očekivati da će polako pijuckanje kave tijekom jednog sata—recimo, u usporedbi s ispijanjem hladnog napitka ili espresa u jednom potezu— dovesti do sporije pojave bilo kakvih simptoma”, kaže Pasquariello. Takvi simptomi podrazumijevaju probavne nelagodnosti, ali i nervozu i povećan broj otkucaja srca.

Foto: Unsplash

Pasquariello napominje da nedostaju istraživanja koja ukazuju na idealno vrijeme u kojem bi trebalo popiti šalicu kave da biste zaobišli neželjene nuspojave. Međutim, ona ističe vremenski okvir koji može biti od koristi na nekoliko načina.

“Rekla bih da ćete vjerojatno iskusiti najbolju ravnotežu umanjivanja neželjenih efekata, a istovremeno osigurati da šalica kave i dalje bude dobrog okusa ako je popijete u roku od 15 do 30 minuta”, objašnjava ona.

Foto: Unsplash

Ako čekate mnogo duže od toga, Pasquariello kaže da okus vaše kave možda neće biti tako dobar, jer ulja postaju užegla kako se kava hladi. Štoviše, ona upozorava da produženo izlaganje površini vaših zuba — preko zašećerenih kava i sličnih zaslađenih kofeinskih pića — “može povećati vjerojatnost za negativne efekte bakterijske proliferacije poput karijesa”.

4 savjeta za ograničavanje probavnih tegoba zbog kave

Kako bi se osiguralo da se vaš unos kave slaže s vašom probavom i zdravljem u cjelini, Pasquariello daje nekoliko savjeta koji premašuju računanje o brzini i zapremini pijuckanja kave.

1. Pokušajte pričekati malo prije nego što popijete prvu jutarnju kavu

Razina kortizola je na svom vrhuncu do 30 minuta nakon buđenja, kaže Pasquariello, a ispijanje kave kada su vaši hormoni stresa najviši može značiti loše vijesti i za vaše živce i za probavu

“Visoke razine kortizola potiskuju probavu kao dio reakcije tijela na borbu ili bijeg tako da kasnije možete inhibirati pravilno varenje tako što ćete povećati razinu kortizola”, kaže Pasquariello.

Imajući to na umu, ona savjetuje da pričekate najmanje 45 minuta do sat vremena prije nego što krenete uživati u prvim (sporim) gutljajima kave nakon što ustanete iz kreveta.

2. Pijte kavu uz hranu

Ona također podsjeća da ispijanje kave na prazan želudac može izazvati broj štetnih efekata u vašem probavnom sustavu (mučnina, sindrom iritabilnih crijeva, grčevi) i živčanom sustavu (anksioznost, ubrzan rad srca, itd.). Dok neki ljudi mogu uživati u činjenici da kofein brže “radi” na prazan želudac, oni s gore spomenutom osjetljivošću bolje je da piju kavu uz obrok ili užinu.

3. Pazite na dodatke koji mogu izazvati probleme s probavom

Čak i ako dobro prihvatite kofein, možda nećete moći reći isto o dodacima za kavu.

“Jedan od velikih razloga zbog kojih kava može posebno uznemiriti probavni sustav je taj što je konzumiramo s velikim količinama mliječnih proizvoda i šećera”, napominje Pasquariello. Ona kaže da ovi dodaci mogu biti pravi krivci zašto vam se želudac buni, a ne sam kofein.

Foto: Unsplash

Međutim, neki dodaci mogu zapravo pomoći u procesu probave kod osjetljivih osoba – zato što je kava vrlo kisela.

“Dodavanje male količine tople vode vašoj kavi može smanjiti njenu kiselost”, kaže Pasquariello.

Ispostavilo se da prstohvat sode bikarbone također može imati dobar efekt. Ona također preporučuje da se odlučite za hladni napitak ili espreso – kao i tamnije pečenu kavu u odnosu na svjetliju – jer su često manje kisele od standardnih filtriranih napitaka.

Da ponovimo, samo zapamtite da uživate u kavi po izboru, pijući je polako kada je to moguće.

4. Uskladite unos kave s rasporedom spavanja

Ispijanjem više šalica kave u kraćem vremenskom okviru (umjesto u toku nekoliko sati tijekom dana), “započet ćete i proces uklanjanja kave iz svog sustava u kraćem vremenskom okviru”, kaže Pasquariello. Skraćivanje ukupnog perioda u kojem pijete kavu može ublažiti probleme s probavom i mogućnost da kofein sabotira vaše planove za kvalitetan san. Na kraju krajeva, kofein i san nisu idealni spoj – a dosljedan, miran san podržava zdravu probavu.

Komentirajte prvi

New Report

Close