Je li zdraviji maslac ili margarin? Evo što kažu stručnjaci

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2022. u 12:37
Foto: Unsplash

Američko udruženje za srce predlaže kupovinu namaza bez trans – masti umjesto običnog maslaca ili margarina.

Prije nekoliko godina bila je aktualna polemika što je zdravije – maslac ili margarin? Margarini na bazi biljnog ulja postali su popularni kada su liječnici počeli shvaćati koliko su zasićene masti opasne po zdravlje.

Neki margarini imaju nezdrave trans masti, dok za druge postoje različite tvrdnje koje mogu djelovati prilično zbunjujuće na kupce. U međuvremenu, postojali su i oni koji su tvrdili da je maslac “potpuno prirodan” izbor, javlja B92.

Što kažu stručnjaci?

Američko udruženje za srce predlaže kupovinu namaza bez trans – masti umjesto običnog maslaca ili margarina. Izaberite namaz s najmanjom količinom zasićenih masti i nula trans masti.

Provjerite sastojke: ako piše da sadrži hidrogenizirana ulja, to znači da ima trans masti, iako to možda ne piše na deklaraciji.

Maslac

Običan maslac radi se od kravljeg mlijeka ili kajmaka koji se muti dok ne dostigne polučvrsto stanje. Po definiciji, sadrži najmanje 80 posto mliječne masti po težini. Maslac se radi u slanim i neslanim varijantama, a jedna porcija maslaca sadrži 11 grama masti, dok je 7 posto zasićena mast koja začepljuje arterije. Također, sadrži 30 miligrama kolesterola, što je 10 posto dnevne vrijednosti za čovjeka.

Svakako, najzdravija opcija je da preskočite i maslac i margarin. Stručnjaci preporučuju da koristite mononezasićene masti: maslinovo ulje ili biljno ulje. Koristite namaze od avokada i orašastih plodova umjesto maslaca koji stavljate na sendviče. Tako osiguravate unos masti, ali je to unos zdravih masti.

Koji god proizvod da odaberete, ograničite njegovu potrošnju. Ako vam je margarin potreban za spremanje kolača, savjet je da nabavite onaj koji ne sadrži trans masti jer margarini koji je sadrže, osim što su utiču na začepljenje pora, nezdrav je za cijeli organizam.

Komentirajte prvi

New Report

Close