Izumom koji stoji 7 kuna riješili zdravstveni i ekološki problem koronakrize

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2020. u 12:08
Foto: Getty Images

Zaštitne maske veoma su tražene posljednjih mjeseci.

Kako bi jednim udarcem ubili dvije muhe, grupa istraživača s izraelskog Technion Faculty of Material Science and Engineering osmislila je zaštitnu masku koju je moguće nositi više puta, a koja se sama dezinficira nakon nošenja, piše Zimo.

Točnije, maska ima dodatni sloj karbonskih vlakana koja su spojena na skriveni USB utor. Nakon korištenja maske dovoljno je spojiti masku na USB kabel s izvorom električne energije (primjerice na punjač za mobilni uređaj) i električna struja proći će kroz karbonska vlakna, zagrijati masku i ubiti sve viruse i bakterije koji se tamo zateknu.

Osim što to čini korištenje ove maske jednostavnim, smanjuje količinu otpada u okolišu, veoma je važna stavka i činjenica da cijeli “sustav” stoji manje od sedam kuna.

Autori maske prof. Yair Ein-Eli, prof. Debbie Lindell i prof. Oded Beja uspješno su testirali masku te tako dokazali da zaštitna oprema ne mora biti skupa. Kako su priopćili s fakulteta, već su ostvarili neke kontakte kao bi maska krenula u komercijalnu proizvodnju, no još nije poznato kad bi se ona mogla naći na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close