Ispijanje dvije ili više šalica ovog napitka dnevno moglo bi vam produljiti život

Autor: Marta Duić , 19. rujan 2022. u 11:07
Foto: Pixabay

U studiji koja je objavljena u Annals of Internal Medicine, istraživači su koristili informacije iz Britanske biobanke o 498.043 odrasle osobe starosti između 40 i 69 godina,

Ako volite popiti šalicu čaja ujutro, kao i po jednu svaku večer, možda već uživate u blagodatima ovog zdravog napitka, a do to ni ne znate. Naime, nova studija je pokazala da ispijanje samo dvije ili više šalica crnog čaja dnevno može pomoći da živite duže, piše Eatthis, a prenosi City magazine.

U studiji koja je objavljena u Annals of Internal Medicine, istraživači su koristili informacije iz Britanske biobanke o 498.043 odrasle osobe starosti između 40 i 69 godina. Pored priloženih uzoraka krvi, urina i pljuvačke, sudionici znanstvenog istraživanja su imali i liječničke preglede i popunili su upitnike u vezi s prehranom i životnim navikama kao i količinom čaja koju konzumiraju. Čak 85% dobrovoljaca reklo je da piju čaj, 89% njih je pilo crni čaj, dok je većina pila dvije do pet šalica ovog napitka svakog dana.

Dok su prvobitne informacije prikupljane u periodu od 2006. do 2010. godine, novi kontakt sa sudionicima studije ostvaren je nakon 11,2 godine. U to vrijeme, istraživači su otkrili da je umrlo 29.783 sudionika. Također su otkrili da su oni koji su pili više od dvije šalice crnog čaja dnevno imali manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, ishemijske bolesti srca i moždanog udara od drugih, a rizik od smrtnosti od svih uzroka bio je za čak 12% niži kod osoba koje su pile bar tri šalice crnog čaja svaki dan. Dodavanje mlijeka i šećera u ovaj topli napitak nije imalo nikakav utjecaj na rezultate studije. Autori studije smatraju da je potrebno napraviti još istraživanja s ciljem da se provjeri bi li ponovo došlo do istih rezultata.

Dok čekate konkluzivan odgovor na pitanje produžuje li konzumiranje crnog čaja život, nastavite piti ovaj ukusan topli napitak, a savjetujemo vam da u njega dodate i malo mlijeka kao Englezi, jer mu to daje posebnu aromu.

Komentirajte prvi

New Report

Close