Idealni za početnike: Ovo je pet najboljih vrsta povrća za sadnju

Autor: Poslovni.hr , 29. travanj 2023. u 10:20
Foto: Unsplash

Pripremite povrtnjak na vrijeme za ljeto.

Ništa nije poput svježe ubrane, sočne rajčice ljeti. Naravno, iako se možete prošetati do lokalne tržnice, postoji nešto posebno u uživanju u plodovima vlastitog rada. Čak i ako ste početnik, vrtlarski stručnjaci kažu da postoji mnogo povrća koje je kao stvoreno za početnike i lako ga posaditi i iuzgojiti, piše Bestlifeonline.

Lisnato povrće i zelena salata

Prema Erinn Witz, stručnjakinji za vrtove i suosnivačici tvrtke Seeds and Spades, zelena salata i lisnato povrće izvrsni su za početnike jer ih je vrlo malo potrebno održavati. “Sve dok ih često zalijevate, prilično će dobro rasti u većini tla i prilično su otporni na štetočine i bolesti.”

Osim toga, kao što primjećuje Ben Hilton, osnivač i urednik The Yard and Gardena, oni brzo rastu i mogu se uzgajati u posudama ili u zemlji, ovisno o vašem okruženju.

Također možete uzgajati salatu u proljeće ili jesen, kaže Hilton, jer preferira niže temperature i može podnijeti djelomičnu sjenu. Preporuča sorte Romaine, Crispino iceberg ili Lollo.

Foto: Pixabay

Što se tiče drugog lisnatog povrća, Witz kaže da su blitva i kelj dobar izbor za početnike.

Slatke i ljute paprike

Paprike može biti teško započeti iz sjemena, ali sadnja presadnica (vrlo mlada biljka) je prekrasna opcija za vrtlare početnike. “Sve što im treba je sunčano mjesto gdje će imati najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno, dobro drenirano tlo i redovito gnojenje”, kaže Witz.

Foto: Unsplash

Svaka biljka paprike može proizvesti više plodova tijekom vegetacijske sezone (još jedna prednost za početnike koji su možda posadili malo prerano ili prekasno), pa Hilton kaže da biste trebali biti spremni postaviti ove biljke “kako bi poduprli grane pune plodova”.

Hognose pimento paprike, Purple Belle paprike i banana paprike nekoliko su opcija koje se lako uzgajaju, dijeli Witz.

Rajčice

Rajčice su jedan su od najčešćih dodataka svakom povrtnjaku. “Relativno ih je lako uzgajati i imaju visok prinos”, napominje Hilton. Također se mogu uzgajati u različitim klimatskim uvjetima, tako da su tolerantnije na temperaturne fluktuacije od drugih biljaka.

Foto: Pixabay

Ovo je još jedna biljka koju ćete vjerojatno morati staviti na kolac kada plod postane težak; a osim oslonca, rajčice trebaju puno sunca i vode, savjetuje Hilton.

Rotkvice

Ako ste nestrpljivi da počnete uzgajati, Hilton kaže da su rotkvice jedno od povrća koje najbrže raste. “Mogu se uzgajati u gotovo svakoj sezoni, a uspijevaju i po hladnom vremenu”, dodaje.


Prema Old Farmer’s Almanac, rotkvice zapravo mogu biti korisne za vaš cijeli povrtnjak, jer pomažu u odvraćanju štetočina od drugih biljaka. Samo ćete htjeti osigurati da imaju najmanje šest sati sunca dnevno i da im ne dopustite da se osuše.

Tikvice

Je li vam ikada susjed pokucao na vrata i htio vas počastiti njihovim domaćim tikvicama? Ako i nije, možda ste čuli šale o takvim slučajevima jer “ove biljke daju obilnu žetvu uz malo truda s vaše strane”, objašnjava Wintz.

Foto: Unsplash

“Biljke tikvica mogu postati velike, stoga im dajte dovoljno prostora, obilno zalijte i s vremena na vrijeme malo gnojiva”, preporučuje ona.

Wintz predlaže Black Beauty tikvice za početnike (ovo su zapravo zelene tikvice koje obično vidite u trgovinama). Jedan savjet je da ih često berete; ako to ne učinite, usporit ćete njihov rast.

Komentirajte prvi

New Report

Close