Hrana koju normalno jedemo u Hrvatskoj, u SAD-u je zakonom zabranjena

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2023. u 10:06
Foto: Victoria Jones/PRESS ASSOCIATION

Iako je ta slastica popularna u većini zemalja, uključujući i Hrvatsku, otkako se pojavila na tržištu, zakonom je zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjedinjene Američke Države je zemlja s mnogo neobičnih zakona koja se ponekad mogu činiti besmislena i čudna. Različiti dijelovi svijeta zbog svoje kulture i tradicije imaju svoje neobične zakone kojih se građani koji tamo žive moraju pridržavati.

Kada pričamo o hrani, ove tri namirnice su u određenim dijelovima SAD-a zakonom zabranjene, svaka zbog svojeg specifičnog razloga. Jesu li po vama te zabrane opravdane, prosudite sami.

Kinder jaja

Kinder jaje izumljeno je u Italiji 1972. godine. Riječ je o čokoladi u obliku jaja unutar kojeg se nalazi plastična kutijica s igračkom. Iako je ta slastica popularna u većini zemalja, uključujući i Hrvatsku, otkako se pojavila na tržištu, zakonom je zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka vladazabranila je Kinder jaja upravo zbog igračke u plastičnoj kutiji koju vidi kao potencijalnu opasnost od gušenja za malu djecu. Ne samo da se Kinder jaje ne može kupiti u američkim trgovinama već će vam biti i oduzeto na aerodromu ako s njim pokušate ući u zemlju, piše punkufer.

Konjsko meso

Istraživanja su pokazala da je konjsko meso iznimno zdravo – bogato je proteinima i željezom, a ima nizak postotak masnoća. Iako u Sjedinjenim Američkim Državama nije ilegalno jesti konjsko meso, nezakonito je prodati konja za prehranu ljudi.

Neke savezne države poput Teksasa izričito zabranjuju prodaju ili klanje konja koji su namijenjeni ljudskoj prehrani. Do zabrane je došlo zbog nekontroliranog davanja opasnih lijekova konjima prije klanja u SAD-u zbog čega mogu biti opasni i za zdravlje ljudi.

Gusja jetra

Foie gras ili pašteta od gusje jetre dobro je poznati specijalitet francuske kuhinje u kojem se uživa i u Hrvatskoj. No njezina je proizvodnja i prodaja u nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država poput New Yorka i Kalifornije zakonom zabranjena.

Do zabrane je došlo zbog nasilnog načina hranjenja guski. Mlade guske šopaju se hranom, najčešće kukuruzom, dok im jetra ne nabubri i do osam puta više od prirodne veličine. Nabubrena jetra potom se koristi za pripremu ove paštete.

Komentirajte prvi

New Report

Close