Gelovi i lakovi za nokte mogu prikriti jednu smrtonosnu bolest

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2022. u 10:48
Foto: Unsplash

Osim običnih lakova u boji i francuske manikure, sve se češće koriste gelovi i trajni lakovi koji nude bezbroj različitih boja i ukrasa.

Sigurno ste već mnogo puta čuli da su nokti odraz vašeg zdravlja. Oni otkrivaju jeste li pod stresom, unosite li dovoljno vitamina i minerala u svoj organizam te bolujete li možda od neke bolesti, piše Index.

Žene između ostaloga žele da njihovi nokte izgledaju njegovano i privlačno te ih stoga redovito uređuju kod kuće ili pak to rade u kozmetičkim salonima. Osim običnih lakova u boji i francuske manikure, sve se češće koriste gelovi i trajni lakovi koji nude bezbroj različitih boja i ukrasa. No, sigurno niste znali da mogu prikriti mnoga zdravstvena stanja, između ostalog i jednu bolest koja, ako se ne liječi na vrijeme, može biti smrtonosna.

Naime, riječ je o melanomu koji se javlja upravo na noktima, a ako nosimo lakove ili gelove isti ne možemo na vrijeme primijetiti što može biti itekako opasno. Melanom nokta nije čest i pripada akrolentiginoznim oblicima melanoma, a uglavnom izgleda kao tamna mrlja pod noktom koja uporno ne prolazi ili kvržica neobičnog oblika.

Što točno potiče nastanak ove rijetke vrste melanoma još uvijek nije znanstveno utvrđeno, ali ipak je dokazana informacija kako se najčešće javljaju upravo kod onih pacijentica koje su često koristile UV lampe u svrhu geliranja noktiju.

Što kažu dermatolozi?

Chris G. Adigun, jedan od vodećih svjetskih dermatologa, upozorava da UV lampe nikad ni nisu bile dovoljno istražene. Naime, znanstvenici su tek nedavno uočili njihovu štetnost te sve više upozoravaju da bi se njihovo korištenje trebalo smanjiti ili u potpunosti ukinuti.

Istraživanja su pokazala da samo 12 posjeta kozmetičkom salonu može biti dovoljno kako bi se povećao rizik od ozbiljnog oštećenja DNA-a, a osim raka kože, opaženi su i ranije spomenuti slučajevi melanoma nokta. Dermatolog Adigun preporučuje da je tijekom izlaganja ruku UV lampi potrebno koristiti posebne zaštitne rukavice ili kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Komentirajte prvi

New Report

Close