Evo zašto ponekad osjetimo i čujemo krckanje u koljenima pri saginanju

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2022. u 10:32
Foto: Pixabay

Medicinski izraz za krckanje u koljenu je krepitus.

Čujete li ponekad krckanje svojih koljena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte je li to normalno ili simptom neke bolesti.

Reći ćemo odmah da krckanje u koljenima pri saginjanju nije razlog za uzbunu. Slični zvukovi se javljaju i kod pomicanja drugih zglobova, kao što su skočni zglob ili zglobovi šake. Veliki postotak trkača osjeća ili čuje krckanje u koljenima tijekom trčanja. To, međutim, uglavnom nije praćeno bolom, piše Aktivna si, a prenosi City magazin.

Medicinski izraz za krckanje u koljenu je krepitus. On se javlja kada hrskavica, vezivno tkivo između kostiju, počne stariti, kaže John Wyrick, ortopedski kirurg i profesor na Sveučilištu Cincinnati u Ohiu.

Svi počinjemo svoj život s glatkom hrskavicom u koljenima, koja ne proizvodi zvukove, ali ona vremenom stari kao i drugi dijelovi našeg tijela i gubi sposobnost regeneracije. Većina ljudi starijih od 30 godina već se bori s blagim oblikom krepitusa.

Postoje, međutim, situacije u kojima bi se trebali podvrgnuti terapiji i ojačati mišiće koljena. Ako, na primer, osjetite bol na vanjskoj strani koljena dok trčite, to je znak da su vam oslabile tetive koljena ili očvrsnula iliotibijalna traka, što izaziva povlačenje čašice koljena sa svog mjesta.

Do krckanja u koljenima dolazi kada ih savijete pod kutom većim od 30 stupnjeva jer se čašica gura u bedrenu kost, pa se jedna oslabljena hrskavica gura u dio druge oslabljene hrskavice.

Sila pritiska i različite kontaktne točke tada stvaraju spomenuti zvuk“, objašnjava Wyrick i savjetuje: „Vremenom, opuštena koljena mogu dovesti do problema kao što je artritis. Zato smanjite šansu da se to dogodi jačanjem mišića koji kontroliraju vaše kukove i koljena i držanjem donjeg dijela tijela ravnim.“

Komentirajte prvi

New Report

Close