Evo zašto nije zdravo sjediti prekriženih nogu i koje su posljedice toga

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2022. u 12:20
Foto: Unsplash

Naravno, ovo nije najopasnija stvar za vaše zdravlje, ali svakako morate obratiti pažnju na to.

Poznati svjetski osteopat i fizioterapeut objasnio je na svom TikToku zašto ne bi trebali sjediti prekriženih nogu i naznačio potencijalne probleme koji bi mogli nastati ako ne promijenite način sjedenja, piše City magazine.

Svi to radimo. Vjerojatno trenutno sjedite prekriženih nogu i čitate s telefona ili svog kompjutera. Međutim, iako to nije baš najveći rizik po vaše zdravlje s kojim ćete se ikada suočiti, uobičajeno sjedenje prekriženih nogu može izazvati probleme. Takvom sjedenju se protive i osteopati, ali i fizioterapeuti.

U svakom slučaju, na TikToku, profesionalni osteopat Brendon Talbot educira svoje pratioce o potencijalnim zamkama prekriženih nogu.

Ispostavilo se da je najveći problem u vašim venama. “Dok sjedite izbjegavajte to da prekrižite noge. Sva krv iz donjih udova se slijeva u femoralnu venu koja putuje ispod ingvinalnog ligamenta (područje prepona)”, objašnjava Talbot.

Također je sugerirao da prebacivanje noge preko noge dok ste u sjedećem položaju može malo podići krvni tlak, što je logično kada pomislite na to. Proširene vene su još jedan uobičajeni razlog zbog kojeg se ljudima kaže da izbjegavaju križanje nogu, jer to može poremetiti protok krvi do vašeg srca.

Naravno, ovo nije najopasnija stvar za vaše zdravlje, ali svakako morate obratiti pažnju na to. Postoje stvari koje možete učinite da proaktivno poboljšate zdravlje vena. Talbot preporučuje da izađete i vježbate. “Redovno vježbajte da bi vam se krv kretala kroz vene. Ovo ne mora biti neki komplicirani trening, to može biti nešto jednostavno – kao hodanje”, kaže Talbot.

Povrh toga, možete pokušati smanjiti svoju težinu, što smanjuje šanse za visok krvni tlak i stoga održava vaše vene zdravim i pod manjim stresom. “Ovo će smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka. On vremenom može oslabiti zidove krvnih žila”, ističe Talbot.

Konačno, zdravlju vena može se pomoći jednostavnim ustajanjem i kretanjem, kao kontra neprestanom sjedenju ili stajanju svaki dan.”Vene imaju svoje zaliske, a kontrakcije mišića pomažu da se krv kroz ove zaliske vrati nazad u srce”, objasnio je Talbot.

Dakle, sada kada ste završili s čitanjem, zašto ne prošetate malo po sobi prije nego što nastavite skrolati po internetu? Vaše vene će vam biti zahvalne.

Komentirajte prvi

New Report

Close