Evo koliko dugo piletina smije stajati u hladnjaku, a koliko u zamrzivaču

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2023. u 10:33
Foto: Unsplash

Ovaj zdrav i ukusan izvor proteina ima visok rizik od bakterijske kontaminacije.

Piletina se smatra osnovnim mesom u mnogim kućanstvima. Međutim, ovaj zdrav i ukusan izvor proteina ima visok rizik od bakterijske kontaminacije. Zato piletinu pravilno pripremite, skladištite i kuhajte, piše B92.

Čuvanje piletine u hladnjaku je zgodno, ali mnogi ljudi se mogu zapitati koliko dugo mogu sigurno čuvati piletinu i na ovom mjestu. Kuhana i sirova piletina može se čuvati od nekoliko dana do godinu dana. Količina vremena koje traje može varirati i ovisi o tome je li zamrznuta ili u hladnjaku.

Koliko dugo piletina traje u hladnjaku?

Sirova piletina se može držati u otprilike hladnjaku 1-2 dana. Isto važi i za sirovu puretinu i drugu perad. U međuvremenu, kuhana piletina može izdržati u otprilike hladnjaku 3-4 dana. Čuvanje piletine u hladnjaku pomaže u usporavanju rasta bakterija, jer bakterije imaju tendenciju rasti sporije na temperaturama ispod 4°C.

Piletinu treba čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi, u slučaju da trebate čuvati piletinu duže od nekoliko dana, najbolje je čuvati je u zamrzivaču. Sirovi komadi piletine mogu se čuvati u zamrzivaču do 9 mjeseci, dok se cijelo pile može zamrznuti do 1 godine. Kuhana piletina može se čuvati u zamrzivaču 2-6 mjeseci, piše Healthline.

Kako znati je li se piletina pokvarila?

Ako ste piletinu ostavili u hladnjaku duže od nekoliko dana, postoji šansa da se pokvarila.

Važno je da se obrati pažnja na promjene boje. Sirova i kuhana piletina koja počinje dobivati sivo-zelenu boju se pokvarila. Točke sive do zelene plijesni ukazuju na rast bakterija. Također možete obratiti i pažnju na teksturu, piletina koja ima ljigavu teksturu se pokvarila. Ispiranje piletine neće uništiti bakterije. Umjesto toga, to može proširiti bakterije s nje na drugu hranu, pribor i površine, izazivajući unakrsnu kontaminaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close