Evo koliko minuta drijemanja vam treba kako biste izbjegli neželjene posljedice poslijepodnevnog sna

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2022. u 11:33
Foto: Unsplash

Dok se pokazalo da drijemanje nudi brojne zdravstvene benefite, može proizvesti i neželjene efekte.

Spavanje poslijepodne može povećati koncentraciju i raspoloženje. Međutim, drijemanje mora biti kratko, od 10 do 20 minuta, jer malo duže drijemanje može izazvati kontraefekt – odnosno, da se osjećate premoreno, piše B92.

Prednosti poslijepodnevnog drijemanja

1. Poboljšava učenje

Drijemanje tijekom dana moglo bi poboljšati vještine učenja. Ne samo da drijemanje poboljšava fokus i pamćenje, što vam može pomoći da naučite i zadržite informacije, već su studije također otkrile da je sposobnost učenja novih informacija poboljšana odmah nakon drijemanja.

2. Niži krvni tlak

Novo istraživanje pokazuje da poslijepodnevno spavanje može značajno sniziti krvni tlak. Rezultati studije predstavljene na godišnjem znanstvenom zasjedanju Američkog kardiološkog koledža 2019. pokazuju da je podnevni san podjednako efikasan u snižavanju krvnog tlaka kao i druge promjene u načinu života, poput smanjenja konzumacije soli i alkohola. Studija je otkrila da su drijemanja u prosjeku snizila krvni tlak za 5 mm Hg.

3. Bolje raspoloženje

Drijemanje tijekom dana može poboljšati i vaše raspoloženje. Kratko spavanje podiže razinu energije i pomaže vam da preživite popodnevni pad energije.

Neželjeni efekti spavanja tijekom dana

Dok se pokazalo da drijemanje nudi brojne zdravstvene prednosti, može proizvesti i neželjene efekte. Drijemanje koje prelazi 20 minuta može  povećati inerciju sna, zbog čega se osjećate umorno i dezorijentirano. Ovo se događa kada se probudite iz dubokog sna. Također predugo spavanje popodne ili prekasno popodne može otežati dobar san tijekom noći. Ovo je još gore za ljude s nesanicom koji već imaju problema sa spavanjem noću.

Koliko dugo trebamo spavati popodne?

Ograničavanje spavanja na 10 do 20 minuta može učiniti da se osjećate budnije i osvježeno. Više od toga, posebno duže od 30 minuta, će vjerojatno za posljedicu imati da se osjećate usporeno, umorno i umornije nego prije nego što ste zaspali.

Komentirajte prvi

New Report

Close