Želite miran i neometan san? Svakako izbjegavajte ova četiri pića navečer

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2022. u 10:13
Foto: Pixabay

Dobar san je ključan za smanjenje rizika od pretilosti, srčanih bolesti, moždanog udara, depresije i općeg raspoloženja te sposobnosti da funkcionirate svaki dan.

Događa li vam se da popijete čašu vode neposredno prije spavanja, a zatim ustajete tijekom noći kako biste otišli do toaleta? Dovoljno unošenje tekućine je ključno za održavanje hidratacije, ali važno je u kojim večernjim satima pijemo različita pića jer bi to moglo utjecati na naš san, piše Huffpost, a prenosi B92. Smatra se da muškarci trebaju popiti 15,5 šalica dnevno, a žene 11,5 šalica, a važan dio toga odnosi se na vrijeme ispijanja tekućine.

“Previše bilo koje vrste tekućine prije spavanja može utjecati na vaš ciklus spavanja. Dobar san je ključan za smanjenje rizika od pretilosti, srčanih bolesti, moždanog udara, depresije i općeg raspoloženja te sposobnosti da funkcionirate svaki dan”, ističe Amy Bragagnini, glasnogovornica Akademije za ishranu i dijetetiku, prenosi HuffPost.

Bragagnini apelira na svoje pacijente da prestanu piti većinu tekućina najmanje dva sata prije spavanja, ali najbolji vremenski okvir ovisi o tome što pijete.

Pića s kofeinom

Možda je primamljivo da popijete kavu ili neko drugo piće s kofeinom da biste prebrodili popodne tokom koga ste pospani, ali što kasnije popijete kofein, to više može utjecati na vaš san. Konzumacija više od 400 mg kofeina dnevno – što je ekvivalent za četiri šalice – može izazvati nemir, dehidraciju, anksioznost i nesanicu.

“Da biste se dobro naspavali, istraživanja sugeriraju da je dobra ideja da prestanete piti kofein najmanje šest sati prije spavanja”,rekao je Chris Winter, stručnjak za spavanje i neurolog.

Alkohol 

Čaša vina ili piva pred spavanje može učiniti da se osjećate pospano, ali zapravo može vam i poremetiti san. To je zato što alkohol može imati i sedativni i stimulativni efekt na tijelo.

Konzumiranje alkohola navečer može poremetiti ciklus spavanja brzog pokreta očiju (REM), koji je najdublji stadij sna. Također može izazvati živopisne ili zastrašujuće snove te prekinuti dosljedne obrasce disanja tijekom noći.

Najbolje je da ne pijete alkohol četiri do šest sati prije spavanja. Ovo je otprilike vrijeme koje je većini potrebno da metabolizira alkohol, što također ovisi od vaše visine i težine te koliko često pijete.

Sokovi i druga slatka pića

Ne preporučuje se konzumiranje previše slatkih pića prije spavanja. Konzumiranje zaslađenih pića, poput gaziranih pića ili sokova, navečer će podići razinu šećera u krvi, što potiče vašu gušteraču da oslobađa inzulin, hormon koji omogućava da glukoza za vaše stanice osigura energiju. Ova navala šećera bi vas mogla držati budnima noću. Dakle, najbolje je izbjegavati slatka pića najmanje dva sata prije spavanja.

Voda

Pijenje vode tijekom dana pomaže vam da izbjegnete dehidraciju prije spavanja. Voda održava hidrataciju i regulira tjelesnu temperaturu tijekom noći, što vam pomaže da bolje spavate. Predlaže se da pijete vodu odmah nakon jutarnjeg buđenja kako biste rehidrirali tijelo nakon spavanja. Ipak, oko sat vremena prije spavanja bilo bi dobro da ne unosite vodu u velikim količinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close