Džogiraju u trgovačkim centrima: ‘Trčanje na trakama u teretanama jako je dosadno’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2023. u 08:49
Foto: Pixabay

Svakodnevan je to prizor u trgovačkim centrima diljem saudijske prijestolnice i ukazuje na to da je pojačan interes za tjelesnu aktivnost u Saudijskoj Arabiji nesrazmjeran broju prikladnih prostora za vježbanje.

Trgovine još nisu otvorene, ali klimatizirani prostor trgovačkog centra u Rijadu svejedno je prepun – utočište je to šetačima i trkačima koji su zahvalni što imaju hladno mjesto za vježbanje.

Među njima je 55-godišnji inženjer Muhamed Sultan koji u bijeloj majici kratkih rukava i crnim tenisicama trči po trgovačkom centru. Prati ga supruga odjevena u nikab.

“Vani je prevruće za vježbanje. Ovdje je hladno i ne izaziva žeđ”, kaže Sultan.

U Saudijskoj Arabiji i početkom studenoga dnevne temperature premašuju trideset stupnjeva, a na kraju listopada dosezale su i do četrdeset.

“Hodanje ili trčanje na trakama u teretanama jako je dosadno”, objašnjava Sultan.

Svakodnevan je to prizor u trgovačkim centrima diljem saudijske prijestolnice i ukazuje na to da je pojačan interes za tjelesnu aktivnost u Saudijskoj Arabiji nesrazmjeran broju prikladnih prostora za vježbanje.

Poput Amerike, Saudijska Arabija zemlja je zaljubljenika u automobile koja se suočava s problemom pretilosti pa šetnja trgovačkim centrima sve češće postaje saudijski sport.

Otprilike svaki peti odrasli Saudijac je gojazan, prema velikoj prošlogodišnjoj studiji Svjetske banke, koja je problem opisala kao “alarmantan”.

Da bi se taj postotak smanjio saudijski sportski savez počeo je organizirati utrke poput Rijadskog maratona, koji je ove godine privukao tisuće trkača na ulice glavnoga grada.

Jedina opcija

No takvi su događaji prilično neredoviti, a nove teretane koje niču u Rijadu često naplaćuju visoke naknade, što je mnogim Saudijcima odbojno jer ne žele otmjene sprave za vježbanje nego prostor da protegnu noge.

Dužnosnici su započeli radove na 135 kilometara dugoj sportskoj aveniji u glavnom gradu sa stazama za hodanje, bicikliranje i jahanje.

No taj je projekt, a organizatori su ga najavljivali kao “zelenu kralježnicu kroz grad”, još godinama od završetka.

Zbog toga su trgovački centri zasad “jedina opcija” za mnoge, kaže Australka na radu u Rijadu Zuzana Kalous, koja je 2020. ondje osnovala žensku pješačku grupu koja se sastaje četiri puta tjedno u različitim trgovačkim centrima.

“Trgovački centar je siguran za žene, klimatiziran i kontroliran. Nema zagađenja, nema prašine, nema prometa”, rekla je za AFP dok je više od 20 članica njezine grupe trčalo pokraj izloga.

To istodobno jamči tjelesnu aktivnost i po ne baš idealnom vremenu, poput proljetnih pješčanih oluja ili zimskih kiša, kaže saudijska nutricionistica Lajla al-Rifaj, članica Kalousine skupine.

“Komercijalni centri idealno su rješenje za nastavak šetnje u bilo koje doba dana, u bilo koje doba godine“, kaže.

Batul Zind al-Hadid, 41-godišnjakinja iz Sirije kaže da je trčanje trgovačkim centrom “izvrsno”.

Uz tjelovježbu, to joj omogućuje da ostane u toku s najnovijim modnim trendovima proučavajući izloge.

Komentirajte prvi

New Report

Close