HZMO ima važnu obavijest za dio hrvatskih građana

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2023. u 07:37
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Isplata JNP-a će se izvršiti najkasnije tijekom prosinca 2023. godine.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavještava korisnike hrvatske mirovine koji primaju i mirovinu iz inozemstva, korisnike samo inozemne mirovine te korisnike hrvatske mirovine koji su stekli mirovinski staž u inozemstvu, ali nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, a čije ukupno mirovinsko primanje ne prelazi 700 eura, da je moguće dobiti jednokratno novčano primanje (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Da biste ostvarili ovo pravo, potrebno je dostaviti HZMO-u dokaz o iznosu mirovine za rujan 2023. koji je isplatio inozemni nositelj osiguranja. Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa na kojem je vidljiv netoiznos mirovine za rujan 2023. Jedan od tih dokaza treba poslati HZMO-u do 30. studenoga 2023. godine, javlja N1.

Korisnici samo inozemne mirovine trebaju, uz dokaz o visini mirovine, dostaviti i broj transakcijskog računa otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj, navode iz HZJZ-a. Osim toga, uvjet za isplatu JNP-a je i prebivalište u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH. Također, inozemnu mirovinu trebaju primati na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

Isplata JNP-a će se izvršiti najkasnije tijekom prosinca 2023. godine, a točan datum isplate će biti pravovremeno obaviješten korisnike, ističu iz HZJZ-a. Sve potrebne obrasce i informacije možete pronaći na internetskim stranicama HZMO-a

Komentirajte prvi

New Report

Close