Donosimo listu namirnica uz koje će čuvarica cijelog organizma raditi bez poteškoća

Autor: Poslovni.hr , 14. kolovoz 2022. u 10:56
Foto: Unsplash

Kada vaša štitnjača ne radi dobro, to može utjecati na ostale tjelesne funkcije i tako vas izložiti riziku od raznih zdravstvenih problema.

Štitnjača, tzv. čuvarica cijelog organizma je endokrina žlijezda u ljudskom organizmu, koja svojim oblikom podsjeća na leptira ili slovo H. Iako postoje lijekovi za štitnjaču koji vam se mogu propisati ovisno o vašem problemu sa štitnjačom, odabir pravih namirnica koju ćete dodati u svoju prehranu može podržati rad štitnjače. Ako niste sigurni koje biste uvrstili u svoju prehranu, možete početi s ovim namirnicama, piše Healtybuilderz. Kada vaša štitnjača ne radi dobro, to može utjecati na ostale tjelesne funkcije i tako vas izložiti riziku od raznih zdravstvenih problema.

Morske alge

Jod je vjerojatno najvitalniji mineral koji vašem tijelu treba da bi imalo zdravu štitnjaču. Bez njega, štitnjača može nateći samo kako bi povećala količinu joda koja joj je potrebna iz krvi.

E

Srećom, ovaj problem možete ispraviti konzumiranjem morskih algi kao što su kelp, wakame, kombu i nori.

Kupusnjače

Povrće poput kelja, špinata, brokule i slično bogato je hranjivim tvarima i dobro za vašu štitnjaču. Postoji mnogo načina na koje možete pripremiti ovo povrće, jesti ga sirovo, miješati ga u smoothie ili ga ubaciti u salate.

Foto: Pixabay

Uključite salate u svoje obroke kako biste poboljšali rad štitnjače.

Riba

Još jedna vrsta hrane koju biste trebali uključiti u svoju prehranu je riba koja nije iz uzgoja.

Foto: Unsplash

Riba je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koje igraju ulogu u funkciji štitnjače, kao i u proizvodnji hormona. Riba poput bakalara, lososa, sardina i skuše dobre su opcije za dodavanje vašoj prehrani.

Brazilski orasi

Foto: Unsplash

Selen je mineral koji je dobar za rad vaše štitnjače, a jedan od njegovih najboljih izvora su brazilski oraščići. Selen pomaže pretvoriti tiroksin u T3 koji je njegov aktivni oblik.

Fermentirana hrana

Briga o zdravlju crijeva može vam pomoći u rješavanju problema sa štitnjačom budući da su većina problema sa štitnjačom od kojih patimo autoimune bolesti. Kada je naš imunološki sustav, koji se nalazi u crijevima, ugrožen, vaša štitnjača može djelovati.

Foto: Unsplash

Konzumiranje fermentirane hrane poput jogurta, fermentiranog povrća, kefira i kombuche može naseliti vaša crijeva prijateljskim bakterijama. Zdrav imunološki sustav može pomoći u boljem funkcioniranju štitnjače.

Komentirajte prvi

New Report

Close