Liječnici otkrili koje je najgore vrijeme za obrok

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2023. u 11:50
Foto: Unsplash

Znanost nam i dalje pokazuje da vrijeme obroka može utjecati na naše ciljeve mršavljenja.

Pojesti obrok u točno određeno vrijeme nije uvijek lako, pogotovo kada nas pritisnu obaveze koje nam to onemogućavaju. Međutim, važno je voditi računa o tome kada jedemo kako bismo osigurali da naše tijelo ostane što je moguće duže zdravo. Zapravo, znanost nam i dalje pokazuje da vrijeme obroka može utjecati na naše ciljeve mršavljenja. Posebno jedenje kasno navečer može otežati gubitak težine, piše B92.

Primjerice, u nedavnoj maloj studiji, otkriveno je da su oni koji su večerali u 21 sat u usporedbi s onima koji su jeli u 18 sati imali višu razinu šećera u krvi sljedećeg jutra, uz manju oksidaciju masti. Druga studija, objavljena u magazinu Nutrients, otkrila je da jedenje kasnije navečer može utjecati na gubitak težine jer sposobnost našeg tijela da sagorijeva kalorije može biti niža noću nego tijekom ostatka dana.

Nova je studija također otkrila da jedenje kasnije tijekom dana može utjecati na rad našeg metabolizma i hormone gladi. To zauzvrat može da rezultira težim gubitkom kilograma. Naime, stručnjaci su otkrili da kasnije jedenje povećava osjećaj gladi. Istovremeno i smanjuje količinu energije koja se troši dok smo budni.

Zapravo, jedenje četiri sata kasnije nego inače utječe na cjelokupnu razinu apetita i brzinu sagorijevanja kalorija, kao i na skladištenje masti. Samim tim utječe na potencijalni gubitak težine. Međutim, stručnjaci također naglašavaju kako svaka osoba ima drugačiju brzinu metabolizma pa treba drugačiji dnevni unos kalorija te mjeru nutrijenata. Osim pravilnog rasporeda obroka, najbolji način za mršavljenje je jesti uravnoteženu prehranu u redovnim, dosljednim intervalima

Komentirajte prvi

New Report

Close