Ova namirnica znatno poboljšava imunitet, ima više C vitamina od naranče

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2023. u 11:45
Foto: Pixabay

Imju više vitamina C nego naranče. One jačaju imunitet, snižavaju krvni tlak ali i poboljšavaju kognitivne funkcije,

Osim što su paprike idealan dodatak mnogim jelima, one imaju i mnogo dobrih efekata na naše zdravstveno stanje. Znate li koji su neki od njih?

One sadrže dva prirodna pigmenta zvana zeaksantin i lutein, koji se klasificiraju kao karotenoidi. Pomažu u očuvanju zdravlja očiju. Štite od mrene i degeneracije makule povezane sa starenjem, piše B92.

Paprike imaju više vitamina C nego naranče. One jačaju imunitet, snižavaju krvni tlak ali i poboljšavaju kognitivne funkcije, upravo zahvaljujući vitaminu C. Tu je i vitamin A, koji pomaže organizmu da se bori protiv zaraznih bolesti.

U crvenim paprikama nalazi se vitamin B6, za koji su istraživanja dokazala da poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od depresije. Kapsantin je još jedan razlog zbog kojeg bi paprike trebali uvrstiti u svoju prehranu. Ovaj enzim olakšava proces mršavljenja i smiruje upale.

Paprike sadrže i pigment zvani kvercetin. On spada u grupu flavonoida, i djeluje kao snažan antioksidans u tijelu. Kvercetin je povezan s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući borbu protiv stanica raka i smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close