Dijeta poslije koje se kilogrami ne vraćaju, a jedete gotovo sve

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2023. u 09:43
Foto: Unsplash

Provođenje te dijete dovodi uz skidanje kilograma i do promjene metabolizma, te se izgubljeni kilogrami ne vraćaju.

UN dijeta jedna je od onih dijeta u kojima nema gladovanja, nema ni previše pravila, a postiže sjajne rezultate, zbog čega je čest izbor onih koji ozbiljno žele izgube kilažu, bez puno odricanja. Provođenje UN dijete dovodi uz skidanje kilograma i do promjene metabolizma, te se izgubljeni kilogrami ne vraćaju, piše Zadovoljna.rs..

Naziv UN dijeta nema ništa s Ujedinjenim narodima, nutricionistica Meghan Telpner je ovaj režim prehrane osmislila kao Undiet ili Ne-dijetu. I u odnosu na neke rigorozne dijete ona to zaista i jest, budući da jednom u četiri dana dozvoljava tjestenine i slatkiše, kao i pola čaše crnog vina između obroka. Međutim, daleko od toga da je baš lako prijeći na ovaj sustav prehrane i izgurati ga od početka do kraja.

Za početak, UN dijeta održava se 90 dana, nakon čega morate napraviti pauzu od tri mjeseca. U ta tri mjeseca navodno se može skinuti i do 20 kilograma. Može se prekinuti i ranije, na primjer kad dostignete željenu kilažu, ali tada ne dolazi do promjene metabolizma. Kao i većina dugoročnih dijeta i ova je podijeljena na faze čiji se redoslijed mora poštovati.

Foto: Unsplash

U ovom slučaju, uvijek se počinje proteinskim danom, zatim slijede škrobni, ugljikohidratni dan, voćni (vitaminski) dan, pa ponovo proteinski. Voće se jede svakog jutra, a povrće (kupus, , paprike, gljive, mrkva, cvjetača, krastavci, rajčica, blitva, špinat, patlidžan, luk, zelena salata, tikvice…) se može kombinirati sa svim drugim vrstama namirnica.

Kava i čajevi su dozvoljeni, ali bez mlijeka, šećera i zaslađivača. Alkoholna pića su zabranjena osim pola čaše crnog vina između obroka. Poslije sedam krugova (29. dana) dolazi vodeni dan, kad se cijelog dana pije samo voda.

Pauza između obroka prvog dana je minimum četiri sata, drugog i trećeg dana tri sata, a za vrijeme vitaminskog dana može se jesti na 2 sata. Poslije 20 sati ne treba ništa jesti. Doručak je uvijek isti – dvije iste voćke (jedna, ako je vaš izbor banana) ili šaka suhog voća. Voće je obavezno za doručak jer najbrže daje energiju.

Proteinski dan

Ručak: Meso (dinstano, kuhano ili pečeno) ili jaja ili nešto od mliječnih proizvoda, pa i soje; komad integralnog kruha, salata u neograničenim količinama (s maksimalno jednom žlicom ulja), šalica juhe bez rezanaca je obavezna (može i šalica jogurta ili mlijeka nakon obroka).

Večera: Isto što i za ručak, ali pola mjere, bez juhe i bez kruha (različite vrste proteina se ne miješaju ni u obroku ni u danu – obavezno je ako se meso jedete za ručak jedete ga i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru).

Škrobni dan

Ručak: Pun tanjur kuhanog graha, ili graška, ili leće, ili riže, ili krumpira (jedino uz dodatak začina), komad kruha, salata.

Foto: Unsplash

Večera: Isto kao i za ručak, ali pola mjere i bez kruha.

Dan ugljikohidrata

Ručak: Kuhana tjestenina uz dodatak začina (ili kečapa) ili pizza samo s dodatkom kečapa ili slano pecivo (npr. 3 kiflice)

Večera: Dva tanja komada torte ili 3–4 kolača ili 3–4 kuglice sladoleda i obavezno jedan red crne čokolade.

Vitaminski (voćni) dan

Ručak i večera: Samo voće i povrće u neograničenim količinama, mogu se uključiti i užine.

Komentirajte prvi

New Report

Close