Cvijeće vam tijekom vrućina ne uspijeva? Evo kako ga pravilno zalijevati na ovim vrućinama

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2023. u 14:41
Foto: Unsplash

Mnoge biljke takav period ne mogu preživjeti bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – odgovaraju.

Zalijevanje biljaka čini se jednostavnim, ali se s ovom obavezom mnogi od vas ipak muče. I to zato što postoje mnoga pravila zbog kojih treba da znate točno kada i koliko često da zalijevate koju biljku.

Osim toga, donosimo vam savjete o vrsti vode koja je najbolja za biljke, kao i kako prepoznati znakove prekomjernog zalijevanja. Jednom kada počnete slijediti ove smjernice, biljke vam više nikada neće uvenuti, piše B92.

Posebnu pažnju zalijevanju biljaka posvetite tijekom velikih vrućina i sušnih razdoblja. Mnoge biljke takav period ne mogu preživjeti bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – odgovaraju.

Idealna temperatura

Voda mlake temperature bolja je od tople ili hladne. I topla i hladna voda mogu da oštete biljke i zato je najbolje da napunite kantu za zalijevanje i da je uvijek imate spremnu.

Znakovi iz prirode

Ne traže sve biljke istu količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba, pratite znakove iz prirode. Važno je da znate i iz kog područja potiče određena biljka, to je dobar indikator i za zalijevanje.

Foto: Unsplash

Pravo vrijeme

Zalijevanje ujutro je poželjnije nego ono večernje. Tako biljke imaju priliku da se suše i brže isparavaju tijekom dana, kada su temperature više.

Nije uvijek sve samo u vodi

Ako je tlo stalno suho, a listovi počinju žutjeti, možda biljci treba više vode. Ako ni ona ne poboljšava stvari, treba prilagoditi temperaturu i razinu svjetlosti koju biljka dobiva. Ako pričamo o balkonskom cvijeću, to znači premještanje u poluhlad.

Veliki zahtjevi

Proljetno-ljetna suša nije uvijek vidljiva, a može prouzrokovati velike štete. To je vrijeme kad biljke najviše rastu, razvijaju svoje korenje i listovi se otvaraju, pa dolazi do cvjetanja. I tada je biljkama potrebno najviše vode!

Najbolja metoda

Ako nemate sustav navodnjavanja, najbolje da kroz crijevo pustite vodu da teče u tlo, kako bi se ono dobro natopilo. Zalijevanje crijevom je dobro samo ako cvijeće zalijevate tik uz korijen. Nema potrebe da zalijevate listove. Cvijeće uglavnom nije dobro zalijevati po lišću.

Komentirajte prvi

New Report

Close