Ovo je pravo doba dana za zalijevanje vrtnih biljaka

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2023. u 07:42
Foto: Unsplash

Zalijevajte tada kako bi ‘procvjetale’ i ‘ne bi se sasušile tijekom vrućina koje dolaze.

Nakon mjeseci napornog rada, posljednje što vrtlari žele je da biljke uginu na ljetnim vrućinama. Previše ili premalo vode može narušiti zdravlje biljaka, ali vrtlari ne trebaju obratiti pozornost samo na učestalost zalijevanja. Prema stručnjacima, jednako je važno doba dana kada se biljke zalijevaju, piše Express.

“Ponekad zbog ekstremnih ljetnih temperatura biljke se bore za preživljavanje. Mnoge biljke mogu izdržati temperature do visokih 20°C prije nego što počnu patiti. Zalijevajući svoje biljke u pravo doba dana, možete im pomoći da prežive toplinski val i nastave cvjetati”, objasnila je Sarah Dixonm, glasnogovornica tvrtke Hozelocks.

Koje je najbolje doba dana za zalijevanje biljaka?

“Uvijek preporučujem zalijevanje ujutro kada me pitaju kada je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka. Očito je puno svježije u ranim satima dana, tako da voda ima više šanse da učini svoju magiju, a da je ne ispari dnevna vrućina. To osigurava da voda dođe do korijena, pomažući biljci da ostane hidratizirana”, kaže Kate Turner, vrtlarski guru tvrtke Miracle-Gro.

Što se tiče razloga zašto je početak dana poželjniji, Josh Papworth iz Hawsa, najstarijeg proizvođača kanti za zalijevanje na svijetu, objasnio je kako “niža jutarnja temperatura znači da voda ima priliku doći do korijena, umjesto da ispari zbog sunca”.

To znači da “biljke imaju rezervu vode koju koriste tijekom dana kako ne bi završile sasušene”. Ako se jutarnje zalijevanje ne uklapa u vaš raspored, onda je rano navečer sljedeća najbolja opcija – ali tek nakon što prođe vrhunac sunčeve topline. Jedina mana večernjeg zalijevanja je vlažno lišće i tlo koji mogu pružiti savršene uvjete za plijesan i puževe.

Koliko vode biljke trebaju?

Tijekom vrućeg vremena može biti primamljivo zalijevati biljke tek toliko da tlo ostane vlažno. Ali plitko površinsko zalijevanje obeshrabruje dubok razvoj korijena.

Stoga bi se vrtlari trebali odlučiti za rjeđu rutinu zalijevanja koja temeljito zasiti tlo jer to potiče korijenje biljke da posegne duboko za preostalom vodom, čak i kada se površina tla čini suhom.

Foto: Unsplash

Standardno pravilo je dati cvijeću i povrću ekvivalent od 2.5 cm vode tjedno – i udvostručiti tu količinu na vrhuncu ljeta.

Kako provjeriti trebaju li biljke vodu?

Vrtne biljke mogu patiti kada se tlo osuši, ali također ne vole ni premokre uvjete , što znači da pate ako korijenje stoji u vodi i ne dobiva dovoljno kisika. Za vrućeg, vjetrovitog dana, površina tla može se činiti suhom, ali ispod je tlo vlažno, stoga je bitno obaviti brzu provjeru kako biste bili sigurni da biljka nije previše zalivena.

Držite drvenu naljepnicu za biljke – sličnu štapiću od lizalice – i umetnite je nekoliko centimetara u vrtnu zemlju, izvucite je i provjerite. Vlažna zemlja će se zalijepiti za štapić, ali ako izađe čista, zemlja je suha i vrijeme je za zalijevanje.

Morate li zalijevati biljke nakon kiše?

Što se tiče toga trebate li zalijevati biljke nakon kiše, Gardening Etc kaže da je „najbolje vrijeme za zalijevanje [biljki] nakon kiše kada je tlo omekšano i spremnije za dobro natapanje.
“Dodatna voda nakon pljuska povećava količinu vode, tako da može prodrijeti dublje u tlo. Ovo je sjajan način za stvaranje vlage oko korijena biljaka”, dodaju stručnjaci.

Može se postaviti i raspršivač ili sustav za navodnjavanje vodom, s automatskim tajmerima za automatsko uključivanje vode ujutro ili navečer, čime se smanjuje potreba vrtlara da sami fizički zalijevaju biljke.

Komentirajte prvi

New Report

Close