‘Čudesna’ glina ispunila joj želju za kreacijom – radi unikatne šalice

Autor: Marta Duić , 19. siječanj 2022. u 13:27
Foto: PD

Kostimografkinja Julijana Mašina iz Šibenika u svom gradu otvorila obrt i opremila keramički studio, te uređuje izložbeno-prodajnu galeriju.

Juma keramički studio postoji godinu i pol dana, a iza njega stoji Julijana Mašina koja se tržištu predstavila s unikatnim keramičkim šalicama.

“Završila sam kostimografiju na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a još od malih nogu me privlači rad s rukama i dizajn. Sjećam se prvih trenutaka susreta s glinom, još u osnovnoj školi. Nakon toga, nažalost, dugo vremena nisam opet došla u doticaj s tim čudesnim materijalom, sve do nedavno. Upravo kroz glinu sam ispunila svoju želju za kreacijom i dizajnom. Moj posao je zapravo igra s materijalima, tehnikama i bojama”, objašnjava Julijana Mašina koja je pokrenula obrt.

Nije se htjela ograničavati

Nakon završenog fakulteta vratila se u rodni Šibenik gdje je i pokrenula svoj biznis. Kako kaže, zasad je ona jedina zaposlenica Juma keramičkog studija, a na otvaranje obrta odvažila se zahvaljujući poticajima za samozapošljavanje koji su joj omogućili da kupi opremu.

Najznačajnije ulaganje, naravno, bilo je ono početno kako bi proizvodnja mogla startati, a Mašina je tada kupila keramičku peć, lončarsko kolo i valjak za glinu. Naknadno je stigla i ručna preša za glinu, a Mašina napominje kako joj trenutačno nisu potrebni novi strojevi jer joj je fokus na razvoju postojećeg i novih proizvoda.

Foto: Tony Junaković

”Htjela sam raditi s rukama, stvarati i da ne budem ograničena, da mogu izraziti svoju kreativnost. Što sam više razmišljala o keramici i proučavala je, to sam bila sigurnija u svoju odluku. I evo, nakon nešto više od dvije godine od prve ideje sad imam svoj keramički studio. Proizvodnja predmeta od keramike dosta je kompleksna i ovo vrijeme sam iskoristila da savladam tehnike. Krenula sam s nekoliko vrsta uporabnih proizvoda, ali kako je tržište najviše tražilo šalice za kavu i čaj tako sam se odlučila u početku fokusirati na taj jedan proizvod, a sad već pomalo planiram uvesti i novitete. Ono što mi je nedostajalo, a korona je imala direktni utjecaj na to, su sajmovi, koji su jedan jako dobar oblik prezentacije proizvoda široj publici”, objašnjava Julijana.

Proizvodnja je smještena u njenoj obiteljskoj kući, u pravoj šibenskoj konobi, a uz nju trenutno uređuju prostor u kojem će biti izložbeno-prodajna galerija.

Prodaja Juma keramike se zasad odvija preko društvenih mreža, od prodajnih mjesta naći se može u Indestructible Concept Roomu u Zagrebu, a u izradi je i web stranica obrta.

Zovu iz Australije i Njemačke

Mašina se pohvalila kako je već imala narudžbe od naših ljudi, čak iz Australije te jednog shopa iz Njemačke, a neke narudžbe već je poslala diljem EU. Iako je zadovoljna s rezultatima prodaje preko društvenih mreža, ističe kako joj je ipak draže da ljudi vide njene proizvode uživo stoga ove godine planira redovito sudjelovati na sajmovima kako bi što široj publici pokazala svoj rad i dobila od njih i povratne informacije o proizvodu i njenim idejama. Kako tvrdi, za početak poslovanja fokusirala se samo na proizvodnju šalica koje dolaze u različitim oblicima i dizajnima, a ima i niz novi ideja koje će uskoro predstaviti tržištu.

”Ne mogu baš odrediti neki dizajn šalica koji se najbolje prodaje, često dobijem nove ideje, tako da je svako malo nešto drugo hit proizvod. U planu mi je izrada svijeća od prirodnog sojinog voska u keramičkim posudama, a u izradi je i prvi luster”, poručuje Julijana Mašina.

Komentirajte prvi

New Report

Close