Brodić ‘uvlači’ male pacijente u svijet mašte

Autor: Lucija Špiljak , 21. listopad 2021. u 22:00
Agencija I to nije sve! dizajnirala krevet za bolnicu u Klaićevoj/JULIEN DUVAL

Projekt izgradnje kreveta počeo je 2020. u jeku pandemije koronavirusa.

Klinika za dječje bolesti Zagreb dobila je dječji bolnički krevet u obliku brodića, namijenjen snižavanju stresa kod djece. Rezultat je to hvalevrijedne suradnje Klinike i zagrebačke kreativne agencije I to nije sve! kojom su mališanima na bolničkom liječenju željeli olakšati boravak i utjecati na smanjenje razine stresa.

Brodić svojim dizajnom “uvlači” dijete u svijet mašte, a svojim dodacima (kormilo, propeler, prozori i vizualni elementi) odvlači pažnju od stresora.

Projekt izgradnje kreveta počeo je 2020. u jeku pandemije koronavirusa. U kreativnoj agenciji I to nije sve! su, čitajući znanstvene studije, primijetili da djeca u trenutku kada moraju ići na dijagnostički pregled ili operativni zahvat napuštaju sigurno okruženje i tada se značajno podiže razina stresa.

To između ostalog uključuje galamu i plač na hodnicima, nepoznata lica koja okružuju dijete, neshvaćanje situacije i u pojedinim situacijama, ozbiljnost potencijalnog zahvata ili pregleda, udaljenost od obitelji…

Dizajniran za bolničke uvjete

Osim što smanjuje stres, ovaj brodić-krevetić posebno je dizajniran za bolničke uvjete. Prati gabarite standardnih kreveta kako bi se njime moglo manevrirati po bolničkim hodnicima, liftovima i sobama. Dizajn dozvoljava upotrebu svih potrebnih monitora, bolničkih aparata ili medicinskih instrumenata bez sigurnosnih rizika po zdravlje djeteta.

“Vjerujem da će dugoročnom upotrebom ovog brodića postati jasno da bolnice ne moraju biti mjesta kojih djecu treba biti strah već naprotiv. Pratit ćemo situaciju te uspoređivati kako djeca reagiraju na vožnju u ovom brodiću za razliku od standardnih bolničkih kreveta”, rekla je doc. dr. Iva Hojsak, zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj.

Idejni začetnik projekta Ozren Tabaković tvrdi kako je ovo prvi takav bolnički krevet na svijetu te da će biti zanimljivo pratiti njegovu primjenu i u ostatku svijeta.

Naime, kako bi svim bolničkim ustanovama u Hrvatskoj, ali i u svijetu osigurali ovakve krevete, I to nije sve! će vlastiti jedinstveni dizajn, module, gabarite i mehaniku kreveta ustupiti putem svojih web stranica svim zainteresiranim bolnicama na globalnoj razini, i to u potpunosti bez naknade.

Komentirajte prvi

New Report

Close