Boli vas glava, a niste ljubitelj tableta? Isprobajte ove metode

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2022. u 09:25
Foto: Pixabay

Glavobolje mogu biti uzrokovane nizom čimbenika, uključujući stres, vrućinu, nedostatak sna, preskakanje obroka, alergije ili bilo koji drugi okidač, od kojih mnogi mogu biti specifični za osobu.

Glavobolje mogu varirati od neugodnih do iscrpljujućih – a kada je riječ o njihovom liječenju, htjet ćete upotrijebiti sve dostupne alate koji su vam na raspolaganju, uključujući lijekove i opcije bez lijekova. Iako je posezanje za lijekovima protiv glavobolje bez recepta učinkovita strategija, njihovo prečesto uzimanje može uzrokovati probleme.

Neke od komplikacija uzimanja prevelike količine lijekova protiv glavobolje koji se izdaju bez recepta uključuju oštećenje jetre, koje se može dogoditi ako prekoračite upute za maksimalno doziranje navedeno na bočici (bilo da uzmete previše tableta odjednom ili da ih uzimate prečesto tijekom vrlo dugog vremenskog razdoblja). Iako rijetko, predoziranje acetaminofenom vodeći je uzrok akutnog zatajenja jetre u Sjedinjenim Državama i odgovorno je za procijenjenih 500 smrtnih slučajeva godišnje, piše Life Hacker.a prenosi N1.

“Dobro pravilo je da doista obratite pozornost na smjernice za doziranje i učestalost lijekova protiv glavobolje koji se izdaju bez recepta”, rekao je Mike Sevilla, obiteljski liječnik i glasnogovornik Američke akademije obiteljskih liječnika.

“Nemojte prekoračiti ove smjernice za doziranje i učestalost korištenja lijekova. Neki lijekovi se preporučuju dva puta dnevno dok bi se neki trebali piti svakih šest sati po potrebi. Imajte na umu ove preporuke. Ove upute postoje s razlogom, budući da je njihovo pridržavanje ono što vas čuva”, rekao je Sevilla.

Još jedan problem mogu biti povratne glavobolje, gdje dugotrajna upotreba lijekova protiv glavobolje koji se izdaju bez recepta može izazvati glavobolje zbog prekomjerne upotrebe lijekova, što na neki način poništava cijelu svrhu.

Glavobolje imaju različite uzroke

Glavobolje mogu biti uzrokovane nizom čimbenika, uključujući stres, vrućinu, nedostatak sna, preskakanje obroka, alergije ili bilo koji drugi okidač, od kojih mnogi mogu biti specifični za osobu. Kada je riječ o ovim okidačima, najbolje je poraditi na njihovom izbjegavanju kako biste smanjili šanse za dobivanje glavobolje.

“Kamen temeljac za sprječavanje glavobolja je hidracija”, rekao je Jesus Lizarzaburu, obiteljski liječnik i glasnogovornik Američke akademije obiteljskih liječnika. “Jedan od glavnih razloga zašto ljudi imaju glavobolju od mamurluka je dehidracija.”

Također može pomoći vođenje dnevnika glavobolja, u koji bilježite kada vas zaboli glava, zajedno s onim što ste radili u danima i satima koji su prethodili glavobolji, tako da možete dobiti bolju predodžbu o tome koji su vaši okidači. Lizarzaburu također savjetuje da redovito spavanje bude prioritet.

Strategije koje treba isprobati, a nisu lijekovi

Kada imate glavobolju, cilj je uvijek smanjiti bol što je brže i učinkovitije moguće, stoga biste mogli uključiti strategije bez lijekova kao samostalnu intervenciju ili u kombinaciji s lijekovima. Na taj način možete smanjiti ukupnu količinu lijekova koji su vam potrebni, ako ne i potpuno ih eliminirati.

Neke strategije bez lijekova uključuju:

  • Odmaranje u tihoj, mračnoj sobi
  • Stavite oblog leda na čelo
  • Pijenje vode
  • Ispijanje nečega što sadrži kofein, poput šalice kave
  • Lagano se istegnite kako biste ublažili napetost koja bi mogla uzrokovati glavobolju

Sevilla savjetuje da je vrijeme da posjetite liječnika ako vaše tipične strategije prestanu djelovati ili ako učestalost vaših glavobolja dođe do točke kada vam ometaju život.

“Ako se vaše glavobolje javljaju s drugim simptomima poput vrtoglavice, ošamućenosti, osjećaja obamrlosti ili trnaca ili poteškoća s govorom, to bi mogli biti znakovi moždanog udara”, rekao je Sevilla. Ako se to dogodi, “nazovite hitnu ili odmah idite u bolnicu.”

Komentirajte prvi

New Report

Close