Bogataš oporukom ostavio novac za 50 neobičnih nasljednika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. prosinac 2020. u 11:06
foto: pixabay

Katarina Velika, osnivačica Hermitagea, dala im je status čuvara umjetničkih galerija, piše novinska agencija RIA Novosti.

Umjetnička zbirka ruskoga Državnog muzeja Hermitage vjerojatno je jedna od najimpresivnijih na svijetu, no čini se da na brojne posjetitelje puno snažniji dojam ostavljaju mačke koje žive u njegovu podrumu. Jedan od posjetitelja, neimenovani francuski filantrop odlučio ih je uključiti u svoju oporuku i ostaviti im dio svojeg nasljedstva.

U jednom od podruma poznatog muzeja u Sankt Peterburgu u kojemu je izloženo oko tri milijuna umjetničkih djela živi oko 50 mačaka, piše CNN.

One su “službeni muzejski lovci na miševe i premda se smatraju dijelom osoblja, uzdržavaju se zahvaljujući donacijama”, rekao je ravnatelj muzeja Mihail Pjotrovski.

Brigu o “čuvaricama muzeja” vode volonteri i muzejsko osoblje. Imaju vlastitu perilicu rublja i redovito koriste usluge lokalnog veterinara.

“Naš francuski prijatelj učinio je jako dobru stvar. Ovo je sjajan PR i za mačke i za dobrotvorne svrhe. Iznos nije jako velik, ali nama je vrlo važno i zanimljivo kada netko u oporuku uključi naše mačke. To je vrlo lijepa gesta. Sredstva će se vjerojatno upotrijebiti za popravke u muzejskim podrumima u kojima mačke žive”, kazao je Pjotrovski.

“Francuski filantrop je nasljedstvo podijelio bliskim rođacima, francuskoj organizaciji za očuvanje prirodne sredine i našim mačkama”, rekla je glasnogovornica muzeja. Vijesti o nasljedstvu u Hermitage su stigle tijekom ljeta, a sada se obavljaju završni pregovori s francuskim odvjetnicima o nevjerojatnom novčanom transferu.

Muzej je stalni dom mačkama još od vremena carice Elizabete Petrovne, koja je vladala od 1741. do 1761. godine. Ona je ‘naručila’ njihov dolazak u muzejske prostore da bi se izborila s najezdom glodavaca.

Katarina Velika, osnivačica Hermitagea, dala im je status čuvara umjetničkih galerija, piše novinska agencija RIA Novosti.

Neimenovani francuski dobročinitelj nije jedini koji je pao na čari naših mačaka, kaže Pjotrovski te dodaje da je i bivši predsjednik Ruske akademije znanosti Vladimir Fortov, koji je umro prošli mjesec, bio njihov “vjerni prijatelj”. Kaže da je često svraćao u muzej i ostavljao novce za životinje.

Zbog pandemije koronavirusa Hermitage je ponovno zatvorio svoja vrata za posjetitelje, no želite li, možete postati pokrovitelji mačaka ako kontaktirate upravu muzeja.

Komentirajte prvi

New Report

Close