Najveći rast od svih na kontinentu: Baranja nisu samo jelo i pilo

Autor: Marija Crnjak , 02. travanj 2022. u 11:28
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Udruga Fantast Kneževi Vinogradi, TZ Baranje i DJ Mladen Banović uprizorili lokalne znamenitosti uz kvalitetne zvukove.

Dvije gajbe piva, nekolicina mladih entuzijasta, puno dobre volje i vjere da se može kad se hoće, kao i ideja da se Baranja budućim turistima prikaže u nekom novom svjetlu, po uzoru na neke svjetske destinacije, bili su dovoljni da se ovih dana krene prikazivati malo drukčija audio-vizualna razglednica ovoga bogatog kraja.

Početkom ožujka na svim dostupnim online kanalima krenuo je “u svijet” video koji kombinira atraktivne prikaze prirode Baranje u kombinaciji s kvalitetnom elektroničkom glazbom Mladena Banovića koji “miksa” u ljetni suton s pogledom na vinograde.

DJ set u trajanju od gotovo jednog sata prati zadivljujuće prizore kultivirane i divlje prirode snimljene dronom, a video koji je u nepunih mjesec dana imao više od 1500 pregleda rezultat je suradnje Turističke zajednice Baranja i Udruge Fantast Kneževi Vinogradi te suradnika koji su se priključili ideji, uključujući i lokalnoga DJ-a Banovića.

“Kako sam i sam poklonik ovakve vrste glazbe, a i imamo primjere svjetskih destinacija na kojima se snimaju ovakvi DJ setovi s poznatim imenima iz elektroničke glazbe, te se tako radi promocija, shvatili smo da mi imamo dobar potencijal za sličan proizvod, naravno u okviru našeg budžeta koji je skroman.

No pokazalo se da i s malo novca, ali kroz suradnju s brojnim dionicima u destinaciji i entuzijazam, može nastati super proizvod. Željeli smo ovime prije svega prikazati Baranju u nešto drukčijem svjetlu osim kroz gastronomiju i tradiciju, ali i pokazati da se s malo sredstava mogu napraviti drukčiji proizvodi koji će “podići valove””, pojašnjava nam Matej Perkušić, direktor TZ Baranja, poznate po guerilla marketinškim aktivnostima.

Udrugu je okupila zajednička svijest o potrebi udruživanja kreativne energije pojedinaca s ciljem iskorištavanja brojnih potencijala i resursa/PD

Najluđa manifestacija
Baranja je tako poznata kao prva kontinetalna destinacija na kojoj se nakon Istre održala manifestacija Wine&Walk – prvi baranjski Wine & Walk održan je 2016. godine, nakon pauze u prvoj pandemijskoj godini jedno je izdanje bilo lani. Baranja je privukla i gotovo 8000 posjetitelja na najluđu manifesticiju u godini, Vinski maraton koji se trči na svega 5 kilometara udaljenosti, no izazovan je jer u toj dionici treba prijeći niz vinskih podruma, i u svakom od njih degustirati po jedan decilitar vina.

Za ovo ljeto predviđaju se obje manifestacije, a prije toga krajem travnja u suradnji s Udrugom Karašicka Republika organizira se biciklijada 6. Deer & Bike u Dražu, najdugovječnija baranjska biciklijada koja pruža doživljaj svega onoga što ta regija nudi, od dunavskih šuma i ritova, surduka i vidikovaca Banskog brda do prostrane ravnice te kušanja tradicionalnih šokačkih proizvoda i upoznavanja kulturne baštine.

Kad je u pitanju tradicija i razbijanje mitova o Baranji kao mjestu gdje se samo jede i pije, TZ ne planira stati na samo jednom ovakvom spotu. Nova ideja je snimiti još sličnih spotova te prikazati Baranju kroz 4 godišnja doba, čime će se privući nove generacije gostiju, mladih turista, digitalnih nomada, putnika koji traže autentične lokacije i neke nove destinacije.

”Želja nam je promovirati Baranju ne samo kroz hranu i piće i tradiciju, nego i kroz brojne doživljaje na koje naši gosti tu mogu naići, od adrenalinskog turizma i uživanja u prirodi, ali i zabave koju nudi recimo glazba.

Ova produkcija je stoga i vezana na našu ideju koju je nažalost zaustavila pandemija. Željeli smo napraviti ljetni glazbeni festival pod nazivom Candyland, koji bi nosio taj naziv jer bi se smjestio na Šećeranskom jezeru kraj Belog Manastira, s pozornicom na samom jezeru, naravili bi nešto posebno.

Cilj je bio privući festivalske goste koji se ljeti, oko novosadskog Exita, ionako kreću kroz ove krajeve i samo im treba dati sadržaj da se zadrže kod nas. Imali smo već dosta toga razrađeno, došla je korona, i sad ćemo vidjeti hoćemo li to uspjeti realizirati za sljedeće ljeto”, otkriva Perkušić.

DJ se svojski potrudio davanjem svog obola u drukčijoj promociji regije/PD

Ključna je svakako suradnja unutar zajednice, a toga u Baranji ne nedostaje, kaže nam Vladimir Horvat, predsjednik udruge Fantast Kneževi vinogradi, koja je inicirala snimanje ovog promotivnog DJ seta.

Inače, Udruga Fantast Kneževi Vinogradi predstavlja se kao udruga apolitičnog, neprofitnog i lokalnog karaktera čija je svrha planiranje, koordinacija i provedba aktivnosti u području održivog gospodarskog, socijalnog, kulturnog i ekološkog razvoja sela i Općine.

Udrugu koja broji tek sedam članova okupila je zajednička svijest o potrebi udruživanja kreativne energije pojedinaca s ciljem iskorištavanja brojnih potencijala i resursa, od povijesnog i multikulturnog nasljeđa, geografske pozicije, izvanredne komunalne infrastrukture ili, pak, razvijenosti turizma.

Udruga okuplja članove progresivnih svjetonazora koji svoj lokal-patriotizam manifestiraju altruizmom, požrtvovanošću i predanošću viziji razvoja Kneževih Vinograda u smjeru koncepta pametnog i konkurentnog sela u budućnosti, kaže Vladimir Horvat.

”Naš je cilj sakupiti iskustva i vrijednosti koje su u ovom kraju izgradile generacije, te ih iskoristiti tako da stvorimo nove vrijednostii sadržaje koji će imati pozitivan utjecaj na cijelu zajednicu. U turističkom smislu, smatramo da našim gostima trebamo pokazati da Baranja nudi puno više od čvaraka, da smo kraj bogat kulturnim nasljeđem”, kaže Horvat.

Najveći rast od svih na kontinentu
Trendovi u turizmu mijenjaju su se preko noći. Oaze u kojima nema masovnosti, koje su relativno blizu i još mogu zadovoljiti sve potrebe suvremenih putnika apsolutni su hit. Proteklih nekoliko godina najtraženije su destinacije koje mogu ponuditi sigurnost, individualni pristup gostu, očuvanu prirodu, aktivni turizam, kvalitetan smještaj, vrhunska vina i odličnu gastronomiju temeljenu na lokalnoj tradiciji i svježim namirnicama.

Upravo te komparativne prednosti izdvajaju male atraktivne destinacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske, poput Požeško-slavonske županije koja iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate.

Tamo je lani realizirano čak 95 posto noćenja iz rekordne 2019., premašen je promet iz uzlazne 2018. za 18 posto, a u proteklih šest godina broj kreveta porastao za više od 50 posto, a jednako toliko i broj noćenja. Upravo zbog svega toga, ova destinacija na području kontinentalnih destinacija bilježi najveći trend rasta.

”Prošle je godine napravljena brend i komunikacijska strategija za područje županije koja je utvrdila ključne proizvode i bila baza za izradu novog vizualnog identiteta s novim logotipom i komunikacijskim porukama destinacije u cjelini te novim sloganom Zlatna Slavonija.

Na strategiji se temelje i promotivne kampanje kojima smo predstavili i pozicionirali destinaciju Zlatnu Slavoniju na domaćem tržištu, podigli njezinu prepoznatljivost i ostvarili zadani cilj, veći broj dolazaka i noćenja”, ističe Maja Jakobović, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Ljepote ovog dijela Hrvatske prikazane su i u atraktivnom promotivnom filmu Experience Golden Slavonia koji je do sada na međunarodnim festivalima osvojio osam nagrada. Uspjeh kampanja u medijima i na društvenim mrežama u suradnji s dionicima i turističkim zajednicama na području županije, ovoj su destinaciji osigurale dodatnu vidljivost kod gostiju uz naglasak na kvalitetnoj ponudi i sadržajima.

Komentirajte prvi

New Report

Close