Alergija na ambroziju: Jedna namirnica je ključna u borbi protiv hunjavice i gušenja

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2022. u 12:54
Foto: Unsplash

Evo kako prepoznati simptome i kako ih ublažiti.

Svaka peta osoba na svijetu je alergična na pelud, a od 24 biljne vrste koje se na našem području mjere kao alergeni, ambrozija izaziva najburnije alergijske reakcije, piše B92. Kako prepoznati simptome i kako ih ublažiti, saznajte u nastavku.

Pelud ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, odnosno ima male kukice kojima se zakači za sluz i kožu dišnih organa i tako stvara velike alergijske probleme: kihanje (i više od deset puta za redom), svrbež u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje s osjećajem kao da nemate zraka.

Osim respiratornih tegoba događaju se i promjene na koži u vidu crvenih krugova i svrbeži, a mogu nastati i komplikacije na organima za probavu, praćene povraćanjem, grčevima i proljevom, naročito ako postoje unakrsne reakcije s hranom koja potencira njenu alergenost i dovodi do pogoršanja akutnog stanja. U hranu koja može izazvati reakcije spadaju lubenice, dinje, tikvice, krastavci, banane, kesten, rajčica, zelena salata, a rjeđe riža i kukuruz. Kao čest problem uz alergijsku hunjavicu javlja se i astma.

Kako ublažiti simptome?

U olakšavanju simptoma i sprečavanju težih manifestacija najbolja je kombinacija preventivnih mjera i lijekova (antihistamina). Pri alergijskoj astmi potrebno je liječenje hormonima-kortikosteroidima, koji se daju u obliku tableta ili inhalacijskih pumpi, što je sigurno kvalitetnija terapija, s obzirom na to da se koriste male koncentracije hormona koje djeluju lokalno, ciljano (na nivou bronhija). U terapijske svrhe mogu se koristiti razni preparati dobiveni na bazi peluda. Naime, pelud kao farmaceutska sirovina koristi se u liječenju peludne kihavice. Ekstrakti peluda sadrže frakcije peludnih proteina, koji djeluju kao alergijski desenzibilizatori.

Hranom protiv alergena

Zahvaljujući antioksidansu kvercetinu koji blokira djelovanje histamina i štiti pluća od alergena, odličan lijek je neoguljena jabuka a slično djelovanje ima i bromelin u ananasu. Zbog magnezija u sebi zeleno lisnato povrće zaustavlja kihanje, štiti pluća i pročišćava dišne puteve. Lišće koprive dodajte u juhu, pitu ili je začinite limunovim sokom, pa je poslužite kao salatu. Kao dodatak mesu i poslasticama koristite metvicu koja ublažava simptome alergije.

Foto: Pixabay

Apiterapija

Pčelinji proizvodi mogu pomoći da se alergijske reakcije ublaže do 75 posto – dovoljno je uzimati dvije žlice meda dnevno. Med je efikasan i u kombinaciji s koprivom: pola kilograma svježe ubrane biljke koja je mljevena u stroju za mljevenje mesa, pomiješajte s dvjesto grama meda. Smjesu stavite u teglu i držite u hladnjaku deset dana, uz povremeno miješanje. Svako jutro uzimajte po žličicu mješavine na prazan želudac.

Celer u kombinaciji s medom: Iscijedite sok iz svježeg lišća i korijena biljke i stavite ga u teglu, a zatim dodajte onoliko meda koliko je soka u posudi. Sve promiješajte kuhačom (drvenom) i držite u hladnjaku sedam dana. Konzumirajte tri puta dnevno po žličica, pola sata prije obroka, od kraja ljeta do početka jeseni.

Probleme s dišnim putevima možete riješiti ako žličicu usitnjenog crnog kima pomiješate s dvije žlice meda i dva zdrobljena režnja češnjaka. Konzumirajte po žličicu mješavine ujutro na prazan želudac tijekom tri tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close