Ako želite da dulje traje, vrata hladnjaka nisu pravo mjesto za mlijeko

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2022. u 08:57
Foto: Pixabay

Što je mlijeko dulje izloženo toplini, brže će se i bakterije razvijati.

Temperature unutar hladnjaka mogu povremeno biti nedosljedne i varirati od mjesta do mjesta. Kao i pećnica, i hladnjak ima toplije i hladnije dijelove, a sve to određuje koliko će vam određena hrana potrajati u hladnjaku, piše RealSimple.

Otvoreno pakiranje mlijeka čuvamo u hladnjaku, ali nipošto ga ne biste trebali držati u vratima hladnjaka. To je najtopliji dio hladnjaka. Naime, svaki put kad otvorite vrata hladnjaka, dolazi do fluktuacije temperature, a više temperature i česte fluktuacije mogu ubrzati proces kvarenja hrane, osobito kad su u pitanju mlijeko i vrhnje.

Iako tetrapak mlijeka idealno stane u vrata hladnjaka, česte izmjene temperature i viša temperature nego u drugim dijelovima hladnjaka mogu dovesti do toga da se mlijeko zgruša prije nego što ga popijete. Što je mlijeko dulje izloženo toplini, brže će se i bakterije razvijati.

Kako bi vam mlijeko dulje trajalo, pohranite ga u stražnji dio hladnjaka i to na policu koja je blizu sredine ili dna. Vrući zrak se diže, tako da gornje police mogu biti nekoliko stupnjeva toplije od donjih.

Što se tiče odjeljaka u vratima hladnjaka, oni su savršeno mjesto za pohranjivanje najmanje kvarljive namirnice kao što su kečap, senf, umak od soje, preljevi za salatu, džemovi i pića u bocama.

Postoje još neki savjeti na koje biste trebali obratiti pažnju ako želite da vam mlijekom dulje traje. Pazite da temperatura u hladnjaku ne prelazu 3°C. Na višim temperaturama lakše se mogu razvijati bakterije.

Kad izvadite bocu mlijeka iz hladnjaka i natočite si šalicu mlijeka, bocu odmah vratite u hladnjak. Nemojte je ostaviti na kuhinjskom pultu dok završite doručak nego je odmah pospremite nazad.

Kad zatvorite hladnjak, dobro provjerite vrata. Nemojte otvarati vrata hladanjaka i potom deset minuta gledati što je sve unutra – vrata držite otvorena samo onoliko koliko je potrebno da uzmete namirnice koje vam trebaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close