Ako loše spavate, ovo biste trebali maknuti iz spavaće sobe

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2022. u 08:43
Foto: Pixabay

Stručnjaci podsjećaju da su naša tijela programirana za spavanje i to čine instinktivno.

Ako imate problema sa spavanjem, vjerojatno ste već čuli savjete poput onih da spavaća soba treba biti tamna, hladna i tiha; no jedan stručnjak za spavanje tvrdi da postoji još nešto što možete napraviti za bolji san, da iz sobe maknete sat.

Objasnio je kako vam “spoznaja da je već 2:35 ujutro, a vi još uvijek ne možete zaspati nikako neće pomoći, a može vas samo još više razbuditi i odgoditi vrijeme spavanja”, piše Mind Body Green, a prenosi Večernji list.

To, kaže on, potvrđuje i studija iz 2007. godine objavljenu u Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry u kojoj je 30 ljudi s dobrim navikama spavanja i njih 30 s nesanicom dobilo upute da jednu noć dok pokušavaju zaspati prate ili ne prate sat, kako sami odluče, uz to da su svi nosili i prijenosni monitor za praćenje spavanja.

“U usporedbi s onima koji nisu pratili vrijeme na satu, oni koji su stalno provjeravali koliko je sati više su brinuli i imali su dulju latenciju početka sna” ,rekao je jedan od istraživača, te dodao kako je zanimljivo da je isto vrijedilo i za skupinu s kvalitetnim snom i za onu s problemima spavanja.

U naknadnoj studiji koja se usredotočila samo na one koji loše spavaju i proširila raspon istraživanja na tri noći umjesto na jedne, sat je i dalje bio glavni izvor zabrinutosti pa je istraživački tim zaključio da satovi potiču brigu vezanu za spavanje, te objasnio da sat ili budilicu nikako ne biste trebali držati kraj kreveta.

Bez neprestanog otkucavanja, možda će vam biti lakše zaspati, a i manje ćete brinuti: stručnjaci naime podsjećaju da su naša tijela programirana za spavanje i to čine instinktivno.

“Ako prođe više od 20 minuta i još ste budni, ustajanje da radite nešto drugo dok ne osjetite da ste umorniji može pomoći. Na taj način nećete krevet povezivati s nesanicom i ostati će vaša zona za odmor; no nemojte ni kad izađete iz sobe provjeravati koliko je sati”, savjetuje psihologica Ellen Vora.

Komentirajte prvi

New Report

Close