Ako kišete i kašljete, moguće je da razlog stoji u vašoj dnevnoj sobi

Autor: Poslovni.hr , 25. prosinac 2022. u 10:07
Foto: Pixabay

Simptomi uključuju curenje iz nosa, kihanje i kašalj.

Zimski praznici su period zabave i veselja, ali stručnjaci tvrde da bi ukrasi, uključujući božićno drvce mogli negativno utjecati na naše zdravlje. Postoji i naziv za to stanje – sindrom božićnog drvca, piše City magazin.

“Sindrom božićnog drvca opisuje zdravstveno stanje pojačanih alergijskih reakcija kada postavljate drvce i ukrašavate ga. Simptomi uključuju curenje iz nosa, kihanje i kašalj. Slični su peludnoj groznici pa se može da se javiti i svrbež očiju, ali i osip na koži, koji je poznat kao dermatitis božićnog drvca. Osobe s astmom mogu osjetiti pogoršanje simptoma, koji bi se mogli razviti u bronhitis”, objasnio je za The Sun farmaceut Sultan Dajani.

Farmaceut tvrdi da prijetnju po zdravlje mogu predstavljati i ukrasi i lampice. Naime, grinje su jedan od najčešćih alergena, a mogu se unijeti u kuću kako na božićnom drvcu (pravom i umjetnom ) tako i na ukrasima i lampicama.

“Zbog toga vam može curiti nos, suziti oči i mogli biste početi kihati. Ako vam se na tijelu pojavi osip, možda reagirate na sok božićnog drvca. Osip je sličan onom koji uzrokuje otrovni bršljan. Razvija se kroz nekoliko dana nakon dodirivanja božićnog drvca”, dodao je.

Plijesan na božićnom drvcu također može izazvati respiratorne probleme.”Studija je otkrila više od 50 vrsta plijesni na uzorcima koje su istraživači donijeli sa svojih božićnih drvca. Umjetna drvca također mogu imati plijesan ako su prašnjava ili skladištena u vlažnoj garaži, podrumu ili na tavanu. Budući da se božićno drvce unosi u kuću, toplije okruženje uzrokuje rast plijesni”, ističe Dajani.

Što se tiče ukrasa, važno je imati djecu na oku kako se njima ne bi ugušila ili otrovala. “Pazite i sa staklenim ukrasima, koji se mogu razbiti. Također, neki od njih sadrže olovo, živu ili metilen klorid, supstance koje mogu biti otrovne ako se dodirnu, unesu u usta ili progutaju. Iako su oštri, mali komadi stakla obično prolaze kroz probavni trakt bez problema”, kažu iz Nacionalnog centra za otrove u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close