Počela prodaja božićnih drvaca, evo i kakve su cijene ove godine i što kupci traže

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2022. u 09:18
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

“Negdje oko sedamdeset posto domaće je proizvodnje, trideset posto uvozne, većinom shopping centri i robne kuće imaju uvoznu robu, po placevima i punktovima su domaće proizvodnje”, poručio je uzgajivač božićnih drvaca Igor Orešković.

Službeno je počela prodaja božićnih drvaca na javnim površinama u gradu Zagrebu. Procjena je da će građani ovih božićnih blagdana okititi oko pola milijuna prirodnih božićnih drvaca na kojima trgovci zarade oko 100-125 milijuna kuna godišnje, piše HRT.

Trešnjevačkim placom širi se miris borovine. “Nudimo Silvere i nordijske jele. Silveri su nam 100-250 kuna, a nordijske jele 200-400 kuna. Ovisi o visini”, rekao je uzgajivač božićnih drvaca Željko Ceković.

Prodavači kažu – cijene nisu dizali, kupci se ne slažu.” Mislim da su pedeset posto skuplji, bor je prije koštao dvjesto, a sad je tristo kuna”, rekao je Pere.

“A, kao i sve. Otišle su, ali nisu previše otišle naspram drugih godina”, dodao je Božo.

Dominik ima OPG u Velikoj Mlaki. Drvca su zasadili na području Vukomeričkih Gorica, Pokupskog i Lukinić Brda.

“Svi traže da je lijep, da je gust, da nije previsok. Jer uglavnom tu svi žive u stanovima, pa traže da stane u manji prostor, istaknuo je uzgajivač božićnih drvaca Dominik Matejčić.

A drvca se najviše uvoze iz Danske i Njemačke. “Negdje oko sedamdeset posto domaće je proizvodnje, trideset posto uvozne, većinom shopping centri i robne kuće imaju uvoznu robu, po placevima i punktovima su domaće proizvodnje”, poručio je uzgajivač božićnih drvaca Igor Orešković.

Drvca će se prodavati do 24. prosinca kada očekuju i najveći promet.

Komentirajte prvi

New Report

Close