8 stvari koje morate provjeriti prilikom kupovine automobila

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2021. u 10:06
Foto: Pixabay

Prilikom kupovine automobila, svakako treba odraditi probnu vožnju. To će biti prilika za provjeru nekoliko važnih detalja na kojima bi se trebala temeljiti odluka o kupnji.

Portal Automobili.hr donosi nekoliko savjeta koji bi i manje upućenima trebali pomoći pri odabiru.

1. Pričekajte loše vremenske prilike. Jak vjetar i kišni dan reći će vam više o automobilu nego vožnja prilikom sunčanog vremena i viših temperatura. Kvaliteta i stanje vjetrobranskih brisača, sustav protiv proklizavanja prilikom zaustavljanja na semaforu. Možda saznate pokoji detalj o “repu” automobila, proklizava li u zavoju i da li je automobil općenito stabilan.

2. Odvojite vrijeme za samostalnu probnu vožnju, prodavač može slobodno pričekati 5 minuta. Koliko god imao znanja o samom vozilu, činjenica je da će vam odvlačiti pozornost od bitnih stvari koje želite vidjeti ili osjetiti na možebitnom novom vozilu. Prvih par minuta je najvažnije jer ćete upravo u tom vremenu dobiti dojam općeg stanja vozila.

3. Znati što želite je iznimno važno. Što vas najviše smeta kod dosadašnjeg vozila, da li novi automobil rješava te probleme? Odluka o tome što buduće vozilo treba imati u odnosu na prošlo vozilo, jako je bitan čimbenik kako biste bili sigurni kako ne bi ponovili grešku.  Svaka test vožnja ima zanimljivosti i zamke koje će vas usmjeriti prema kupnji ili odlasku praznih ruku.

4. Poigrajte se sučeljem. Pripazite na središnju interaktivnu ploču na kojoj ćete imati uvid u radio i ostale medijske priključke, klimu, navigaciju i slično. Zaslon osjetljiv na dodir ili zbunjujući izgled nepoznatog sučelja, mogu vas zasititi prije nego ste i pomislili.

5. Isprobajte motor, izađite na autocestu ili mjesto gdje ćete proći kroz sve stupnjeve prijenosa. Isprobavate li turbo motor, ima li previše vremena od trenutka pritiska na papučicu gasa i odaziva motora? Ako je crvena linija na brojaču okretaja postavljena visoko- trebate li svaki puta pritiskom na gas dotaknuti spomenutu liniju ne bi li vaš automobil pravilno „disao“, ne guši li ga vožnja na nižem broju okretaja? Zvuk motora također je vrlo bitna stavka, stoga probajte uvidjeti eventualne greške i razlike u zvuku.

6. Obratite pozornost na šasiju, zvuči li vaš automobil kao pokvareni bubanj prelaskom željezničke pruge? Što se manje pomiče struktura automobila, bolji je ovjes i duži će biti vijek trajanja istog. Zvuči li već sada kao bubanj ili čujete tupo lupkanje prelaskom ležećih policajaca, biti će mnogo gore nakon određene kilometraže.

7. Pomislite kratko i na mjenjač; sviđa li vam se i da li je precizan? Ima li kratak ili dugačak hod i prolazi li prilikom prijenosa brzine dovoljno glatko. Izgledom možda i nećete biti zadovoljni, no to je svakako manje bitno od zvuka, osjećaja, električnih dodataka za prijenos na upravljaču, stoga sve to vrlo je bitno uzeti u obzir.

8. Provjerite ostale digitalne i električne novotarije, npr. kamera unazad. Provjerite čistoću, vidljivost straga, rezoluciju i povratnu informaciju od trenutka snimanja do prijenosa na prednji zaslon. Provjerite električne usmjerivače bočnih ogledala i podizače bočnih prozora. To su sve itekako važne „sitnice“ koje vas u budućem vremenu mogu stajati dosta novaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close