Ova marka automobila velikom dijelu Hrvata je najomiljenija

Autor: Sergej Novosel Vučković , 02. ožujak 2021. u 14:13
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema učestalosti spominjanja prvog auta studija britanskog portala utvrdila koji je brend najpopularniji među novim vozačima

Jedno je najprodavanija marka, drugo najpoželjnija, a treće je ono što je omiljeno onima koji tek sjedaju za volan i nabavljaju prvu ‘makinu’. Kod građana Hrvatske tako je Ford najpopularnija marka automobila kad je riječ o novim vozačima, što je otkrila studija britanskoga portala Compare the Market koji uspoređuje cijene različitih potrošačkih dobara i usluga na raznim tržištima. Istraživanje je provedeno u 44 države Europe, od Albanije i Andore do Turske i Gibraltara, na osnovu, kako definiraju na Compareu, ‘društvenoga slušanja’, odnosno praćenja objava na društvenim mrežama, vezanima uz prve automobile. U obzir su uzimane objave od siječnja prošle do siječnja ove godine. Cilj je bio utvrditi kako se izbor proizvođača razlikuje od zemlje do zemlje.

“Iz toga praćenja ustanovili smo koliko je ljudi u nekoj zemlji govorilo o različitim brendovima (markama) automobila. Zatim smo upotrijebili napredne filtere kako bismo se fokusirali na određene ključne riječi, primjerice ‘prvi auto’ da bi se mogli analizirati samo oni koji govore jedino o prvom automobilu. Vodeći brendovi su zatim dobiveni na temelju ukupnog broja objava, tj. postova.

Postotak postova u vezi prvog auta za svaku marku određuje se ukupnim zbrojem prvih postova podijeljenim brojem ukupnih broja prvih postova u svakoj zemlji”, objašnjavaju metodologiju rangiranja najomiljenijih brendova s s portala Compare the Market.

Prema tom izračunu, dakle, Hrvatima je auto prvog izbora najčešće Ford s 10,2% postova kroz proteklu godinu. Slijede Porsche (6,9%) i Volkswagen (6,2%), koji je inače godinama i među najprodavanijim markama auta u nas. Među deset su još BMW i Mercedes (dijele 4. mjesto sa 6% spomena u postovima), Fiat (5,6%), Audi i Renault s 5,3, Peugeot (4,9%), Nissan 4,7%, te pretposljednja Škoda sa 4,6% i posljednji Hyundai s 4,4% pojavljivanja u postovima pri spomenu prvog auta kod Hrvata.

Komentirajte prvi

New Report

Close