U Zagrebu održana najveća regionalna Oracle APEX konferencija

Autor: Promo , 27. travanj 2023. u 14:38
Foto: Oracle

Konferenciji je prisustvovalo više od 250 sudionika i 20 predavača iz 19 zemalja

U Zagrebu je 21. travnja 2023. održana najveća regionalna Oracle APEX konferencija, koja je okupila više od 250 sudionika i 20 predavača iz 19 zemalja.

Glavni govornici ovogodišnje konferencije bili su Shakeeb Rahman (Oracle), Peter Raganitsch (Oracle) i Tim Kimberl (Oracle). U svojim izlaganjima, između ostalog, osvrnuli su se na turbulentne promjene koje su u posljednje tri godine utjecale na formiranje i transformaciju APEX platforme koja zauzima značajno mjesto na svjetskoj IT sceni. Dvije godine zaredom, 2021. i 2022., APEX je dobio Gartnerovu nagradu za najbolju low code platformu prema izboru kupaca.

Tržište raste, zajednica okuplja preko 500 tisuća programera

Prema najnovijoj prognozi tvrtke Gartner, Inc. predviđa se da će svjetsko tržište razvojnih tehnologija s niskim kodom iznositi ukupno 26,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 19,6% u odnosu na 2022. APEX je u zadnjih nekoliko godina postao vrlo važan proizvod za informatičkog diva Oracle te je značajno pridonio ostvarivanju prihoda tvrtke u iznosu od 42,44 milijarde dolara za 2022. godinu.

APEX zajednica broji preko 500 tisuća programera, 50 tisuća organizacija koje ju koriste i preko dva milijuna osmišljenih aplikacija. APEX stručnjaci u mogućnosti su ponuditi klijentima upravljano okruženje u kojem mogu čak do 20 puta brže dobiti kreiranu i implementiranu poslovnu aplikaciju, čime štede milijune.

V-safe sustav za borbu protiv pandemije

U uvodnom predavanju Shakeeb Rahman podijelio je kako je američka vlada angažirala Oracle da implementira sustav za praćenje tretmana COVID-19 pacijenata, što je uz pomoć APEX-a i napravljeno u nevjerojatnih 10 dana. U sljedećih 60 dana u sustav su dodani procesi raznih državnih institucija te je iz tog rješenja nastao nacionalni V-safe sustav u kojem je 10 milijuna medicinskih djelatnika upravljalo procesom borbe protiv pandemije.

Zanimljivo je naglasiti da su članovi tima koji se bavi izradom APEX platforme Tim Kimberl i Peter Raganitsch na konferenciji dali kompletan pregled roadmapa i sa sudionicima podijelili informacije o novim funkcionalnostima koje bi trebale platformi dati još bolju produktivnost i mogućnosti za krajnje korisnike.

Idejni začetnici i organizatori konferencije, koja se održava od 2018. godine, su Dario Bilić (Bilog, Hrvatska), Aljaž Mali (The Right Thing Solutions, Slovenija) i Peter Raganitsch (Oracle, Austrija), tech entuzijasti koji osiguravaju vrhunski sadržaj i grade platformu za razmjenu znanja i iskustava među APEX stručnjacima.

New Report

Close