Proizvođači pića doniraju alkohol za proizvodnju dezinficijensa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2020. u 12:54
Photo:/DPA/PIXSELL

„Ovo je najbrži i najučinkovitiji način da podmirimo sve veću potražnju za sredstvima za dezinfekciju ruku diljem svijeta“

Najveći proizvođač piva u svijetu Anheuser-Busch InBev i najveći proizvođač žestokih pića Diageo namjeravaju donirati nekoliko milijuna litara alkohola za proizvodnju dezinficijensa.

Britanski Diageo donirat će dva milijuna litara pročišćenog alkohola od žitarica, koji sadrži 96-postotni etilni alkohol i uglavnom se koristi za proizvodnju votke i džina.

Cilj je omogućiti proizvodnju više od osam milijuna boca dezinficijensa od po 250 mililitara za zemlje u kojima vlada nestašica a teško su pogođene epidemijom koronavirusa.

Boce će biti isporučene zdravstvenim sustavima i radnicima, ranjivim zajednicama i rizičnim skupina u Australiji, Brazilu, Velikoj Britaniji, Keniji, Indiji, Irskoj, Italiji i SAD-u, objavio je u ponedjeljak proizvođač viskija Johnnie Walker i džina Tanqueray.

„Ovo je najbrži i najučinkovitiji način da podmirimo sve veću potražnju za sredstvima za dezinfekciju ruku diljem svijeta“, rekao je glavni izvršni direktor Diageoa Ivan Menezes.

AB InBev je pak najavio kako će od srijede bolnicama u nekoliko europskih zemalja početi isporučivati planiranih oko 50 tisuća litara dezinficijensa, koji će proizvoditi od alkohola izdvojenog iz bezalkoholnog piva.

Pošiljke spremnika od pet litara vjerojatno će biti poslane u Belgiju, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Nizozemsku, priopćila je tvrtka.

Dodaju da su već proizveli 26 tisuća boca dezinficijensa za ljekarne i zdravstveni sektor i tisuću boca u kakve inače pakiraju pivo a sada su ih napunili dezinficijensom namijenjenim njemačkim poduzećima.

Pojačana upotreba alkohola u proizvodnji dezinficijensa poklopila se s prošlotjednom najavom američke Uprave za hranu i lijekove da će nekim proizvođačima i ovlaštenim stručnjacima izdati potrebnu dozvolu pod uvjetom da poštuju određene protokole.

Irski Pernod Ricard, proizvođač viskija Jameson, među prvima je objavio da proizvodi alkohol i namjerava ga donirati za potrebe proizvodnje 70 tisuća litara antibakterijskih gelova.

U borbu protiv epidemije COVID-19 uključili su se i njemački kemijski div Beiersdorf i francuski proizvođač luksuznih proizvoda LMVH koji je prenamijenio tvornicu za proizvodnju dezinficijensa a francuskoj vladi obećao je donaciju 40 milijuna zaštitnih maski kineskog dobavljača.

Komentirajte prvi

New Report

Close