Ovo je najsigurnije prijevozno sredstvo u vrijeme koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2020. u 11:40
Foto: Press Association/PIXSELL

U vrijeme koronavirusa koji izaziva plućne bolesti biciklizam je važan jer može imati i preventivni učinak.

Njemački Der Spiegel objavio je zanimljiv tekst o tome koje je prijevozno sredstvo najbolje koristiti u vrijeme pandemije koronavirusom. Javni prijevoz to nije zbog opasnosti od prijenosa virusa dodirivanjem ručki, dugmadi, vrata. Sjede li s vama drugi putnici ni automobil nije najsigurniji. Ostao je – bicikl, piše HAK revija.

Biciklisti ne samo da su tijekom vožnje na sigurnoj udaljenosti od drugih, već su i manje izloženi riziku da se zaraze dodirom raznih površina. Prema biostatičaru Gerdu Antesu, patogen može preživjeti na površinama do devet dana i još uvijek može biti zarazan. Stoga svako dodirivanje površina u  javnom prijevozu predstavlja veliki rizik. Međutim, to se odnosi i na dugmad semafora, zbog čega Antes zahtijeva da javni prostor na svakom posjećenom uglu ulice, a također i autobusi te vlakovi budu opremljeni dozatorima za dezinfekciju. Ipak, biciklizam je način da se izbjegnu virusi.

Ova aktivnost je dobra i stoga što postoji visoka zaštita za druge u slučaju da ste zaraženi, kako kaže Antes. U vrijeme koronavirusa koji izaziva plućne bolesti biciklizam je važan jer može imati i preventivni učinak. Oni koji redovno voze čak i ležerno, snizit će krvni tlak – ako pate od hipertenzije. To, opet, smanjuje mogućnost od težih posljedica koronavirusa. Preporučuje se i dijabetičarima da koriste bicikl u svakodnevnom prijevozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close