Vlasničko previranje u hotelskom sektoru moglo bi dovesti svjetske brendove

Autor: Marija Crnjak , 28. ožujak 2021. u 08:00
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Domaće hotelijerstvo godinama funkcionira prema načelu ‘jedan vlasnik, jedna destinacija’, bez jake konkurencije i potrebe za brendiranjem.

Izgleda da su se u Hrvatskoj konačno krenuli odvijati neki procesi u smjeru razvoja turizma s dodanom vrijednošću, barem kad je u pitanju hotelski sektor koji bi u nekom srednjem roku trebao povećati broj svjetskih brendova, kao i konkurentnost turizma i cijele destinacije.

Očekivano, proces će omogućiti ulazak nekih novih vlasnika hotelskih kompanija na tržište koje godinama funkcionira prema načelu “jedan vlasnik, jedna destinacija”, bez jake konkurencije i potrebe za brendiranjem, u destinacijama koje na Jadranu žive svega nekoliko mjeseci u ljetnoj sezoni, te Zagreb čije hotele u normalnim godinama najviše pune poslovnjaci.

Hrvatska je zbog svega toga jedna od rijetkih turističkih zemalja s izuzetno niskim udjelom svjetskih hotelskih brendova, uključujući i one luksuzne, koji s jedne strane tu nemaju što raditi, niti ih tko zove.

Destinacije stagniraju

Hotelima u Hrvatskoj koji imaju jak portfelj i jaku poziciju u destinacijama to ne treba, oni razvijaju vlastite brendove koji zadovoljavaju njihove potrebe, oslanjaju se na tradicionalna tržišta s kojih se vraćaju turisti ponajviše na ljetovanje, destinacije se tome prilagođavaju uglavnom osrednjom ponudom i to nekako ide.

Zato Maistrin hotela Park nije postao Ritz Carlton, a Valamarov President nekakva Crown Plaza. U takvim okolnostima niti se ne isplati plaćati članarinu nekom Hyattovom brendu i udovoljavati svim njihovim standardima.

No u takvim okolnostima destinacije zapravo stagniraju, a stagnira i hotelska ponuda, prepoznatljivost destinacije, što se najbolje osjeti tek kad se na tržištu pojavi globalni brend, odnosno konkurent. Dolazak Hiltona u Zagreb tako je za hotelski i biznis sektor značio prekretnicu, jer su se osim novih standarda u hotelijerstvu pojavili i novi gosti, klijenti, eventi.

Kroz Hiltonov program lojalnosti omogućuje se vidljivost zagrebačkog hotela, koji će privući gosta koji o Zagrebu i Hrvatskoj nema nikakvog pojma. Poznati hotelski brend destinacija je za sebe, ako gost točno zna što ga čeka u hotelu u svakom dijelu svijeta raste njegovo povjerenje u destinaciju, što je posebno značajno za izdašna emitivna tržišta poput američkog ili azijskog.

To možda ne vrijedi u koroni, ali i ova pandemija će proći i trebat će se vratiti u utakmicu, sa što boljim igračima. Doduše, u koroni je povjerenje u brend veoma važno, ako krenemo samo od standarda higijene nadalje.

Ako ste se koji put zatekli u SAD-u i pričali o Jadranu, sigurno ste čuli pitanje “a koje hotele tamo imate?”. S tim saznanjima hotel u središtu Zagreba gradi pulska Arena, hotel će poslovati pod Radissonovim brendom, što će im svakako ubrzati proboj na tržište.

Na svojoj koži benefit dolaska svjetskog brenda, ne samo hotelskog nego i u spa segmentu, već ove godine osjetit će Kvarner i Rijeka, koji otvaranjem Hilton Costabella resorta dobivaju odskočnu dasku za jačanje destinacije, od Rijeke do opatijske rivijere. Od brenda se očekuje da dovede nove goste i izvan ljetne sezone, nove evente, kompanije, klijente, partnere…

Nova prilika za Dalmaciju

Ako ostanemo na Kvarneru, u taj vlak bi se konačno mogla priključiti i najveća opatijska turistička kompanija Liburnia Riviera Hoteli (LRH) koja godinama stagnira u svakom smislu, jednako kao i Opatija.

I tu će presuditi novi vlasnik koji nije dio utabane vlasničke strukture u hrvatskom hotelijerstvu, njemačka tvrtka Gitone koja je u LRH ušla krajem 2019. godine. Iako ih je korona sigurno usporila u mnogim ciljevima, i sada je primarno cilj očuvanje financijske stabilnosti, u LRH kuju planove.

Kako možete pročitati u našem današnjem razgovoru s Vladimirom Bošnjakom, novim predsjednikom Uprave LRH, strateški cilj vlasnika je povećati kvalitetu i konkurentnost, dijelom i kroz suradnju sa svjetskim brendovima u hotelima i gastronomiji.

S time su već krenuli dovođenjem svjetski poznate i renomirane slastičarne i kavane na terasu hotela Imperial, čije ime zasad ne otkrivaju, ali to je upravo put kako kapitalizirati kultno mjesto za ispijanje kave uz pomoć svjetski renomiranog brenda.

Najnovija prilika može se nazrijeti u Dalmaciji, koja vapi i za hotelima i za brendovima, što bi trebalo pomoći da poraste kvaliteta destinaciji koju je do korone proždirala masovka sunca i mora, gužve, zagušeni promet, smeće.

Da poveća kvalitetu i prepoznatlljivost na svjetskom tržištu Dalmacija bi mogla dobiti priliku opet kroz vlasničko preslagivanje. Novi vlasnik Sunce hotela, arapski Eagle Hills, posredno je najavio ulaganje u luksuznu ponudu, pretvaranje dijela portfelja u hotele sa 5 ili barem 4 zvjezdice, a s ovakvim investitorima u paketu najčešće dolaze i svjetski luksuzni hotelski brendovi kojima se povjerava upravljanje i sve ostalo.

Ako možemo zanemariti iskustva s ovim investitorom u Beogradu i Zagrebu, što se možda najviše može zahvaliti lokalnim partnerima koji su muljali, arapski Eagle Hills na globalnom tržištu glasi za ozbiljnog developera, s ozbiljnim referencama po svijetu, i zasad nema razloga da se sumnja u njihove namjere sa Suncem.

Komentirajte prvi

New Report

Close