Većim ulaganjem u znanost osigurat ćemo bolju zajedničku budućnost

Autor: Simon Johnson , 10. ožujak 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Prošle godine imali smo sreću da su neke biotehnološke tvrtke razvile tehnologije koje su ubrzale razvoj učinkovitih cjepiva protiv bolesti Covid-19.

U Velikoj spoznaji, zanimljivom četverominutnom videu, pjesnik Tomos Roberts (također poznat kao Tom Foolery) ukazuje na potencijalne dobre strane kataklizme uzrokovane pandemijom bolesti Covid-19.

Primorala nas je na usporavanje, doslovno i metaforički te sada možemo sagledati svijet iz drukčije perspektive – troškove onečišćenja, vrijednosti osobnih veza, zadovoljstvo provođenja vremena na otvorenom (s čistim zrakom) – i da počnemo biti ljubazniji jedni prema drugima i prema planetu. Očito je da bi takva promjena mogla dovesti do konstruktivnijih političkih rješenja.

To je očito optimistično stajalište i lako je tu pronaći probleme. Primjerice, odbijanje mnogih u Sjedinjenim Američkim Državama da prihvate ishod predsjedničkih izbora održanih u studenom 2020., što je potaknulo koban napad na američki Kapitol 6. siječnja, ukazuje na porast destruktivnog ponašanja.

Međutim, Sjedinjene Američke Države također su zemlja u kojoj se donošenje politika u barem tri područja već možda kreće u manje konfrontacijskom pozitivnijem smjeru – upravo stoga što je pandemija toliko strašna da nas primorava na ponovno promišljanje svega.

Prije svega, tu je široko rasprostranjena podrška za pružanje kratkotrajne financijske potpore osobama pogođenim pandemijom.

Nije iznenađujuće i bilo je predvidljivo da će biti protivljenja paketu pomoći vrijednom 1,9 bilijuna dolara, uključujući one koji misle da će tolika potrošnja opteretiti SAD s previše državnog duga.

Kako pokrenuti nastavu uživo?

No kao što je naglasio moj koautor James Kwak, ti prigovori prilično su promašili poantu – a to je pomoći što većem broju ljudi u preživljavanju pandemije, s medicinskog i financijskog aspekta. To je najosnovniji prijedlog ekonomije preživljavanja: pomoći ljudima da prebrode katastrofu.

Kad bi meteor pogodio naš planet, ne bismo sjedili skrštenih ruku i brinuli o potencijalnim apstraktnim troškovima povećanja javnog duga; bili bismo usredotočeni na pomoć školarcima, obiteljima, onima koji prvi dolaze na mjesto događaja i svima koji su izgubili posao, dom ili voljene osobe.

Ispada da je pandemija poput meteora jer je bol i smrt koju uzrokuje nasumična i besmislena. Čini se da većina populacije to shvaća. Prema nedavnoj anketi, 76% birača podržava paket u punoj vrijednosti 1,9 bilijuna dolara, uključujući upečatljivih 60% republikanaca i 70% birača nezavisnih lista. Postoji snažan stav među populacijom u korist podrške preživjelima.

Nadalje, nakon godine dana rasprave, često ogorčene, vezano uz ponovno otvaranje škola, čini se da su rasprave ušle u novu fazu. Tijekom otprilike posljednjih mjesec dana fokus se preusmjerio na sigurno ponovno otvaranje.

Precizna rješenja razlikuju se diljem zemlje – neke zemlje, kao što je Ohio, naglašavaju važnost cijepljenja nastavnika, dok ostale, poput Massachusettsa, uvode sveobuhvatne sustave testiranja. Ulažu se veliki napori predvođeni Zakladom Rockefeller, da se pomogne školskim sustavima u učenju jedni od drugih.

Američki Centri za sprečavanje i suzbijanje bolesti (CDC) nedavno su ponudili smjernice za ponovno otvaranje škola.

Ima nekoliko dobrih savjeta, uključujući kako koristiti testove za zaštitu studenata, fakulteta i zaposlenika, uz ostale mjere za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom (uključujući maske, bolju ventilaciju i razmak od ostalih za vrijeme jela u zatvorenim prostorima).

Međutim, Centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti (CDC) pogriješio je određivanjem vrlo niskih pragova stope zaraze u zajednici za ponovno otvaranje. Zajednica bi trebala gotovo u potpunosti eliminirati koronavirus kako bi u potpunosti mogla otvoriti škole i imati nastavu uživo.

U nekim dijelovima zemlje, nažalost postoji ta prepreka; čini se da je Centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti promašio poantu da se prijenos bolesti na bilo kojem školskom kampusu može učinkovito eliminirati pravim mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom.

Šira raspodjela blagadati

No u brojnim dijelovima zemlje, školski dužnosnici, tijela nadležna za javno zdravstvo, roditelji pa čak i nastavnici samo sliježu ramenima i nastavljaju dalje – fokusirajući se na bolje ishode za djecu što uključuje njihovo sigurno vraćanje u učionice.

Ključna je stvar da, dok se lokalni dionici mogu razlikovati oko toga kako na najbolji način u potpunosti otvoriti škole i istovremeno zaštititi zajednicu, svi žele biti oprezni, a to potiče suradnju u osmišljanju razboritih pristupa. (Skupina u čijem vodstvu pomažem, Savjetnici za reakciju na Covid-19, olakšava razmjenu najboljih praksi).

Naposljetku, raste i podrška ideji ulaganja u našu zajedničku budućnost još većim ulaganjem u znanost i osiguravanjem šire raspodjele blagodati. U 2020. imali smo sreću da su neke biotehnološke tvrtke razvile tehnologije koje su ubrzale razvoj učinkovitih cjepiva protiv bolesti Covid-19. Svakako ima smisla takve sposobnosti držati visokim prioritetom za nacionalnu sigurnost i sustavnije ih jačati.

U 2019., Jonathan Gruber i ja iznosili smo argumente za pokretanje Amerike većim ulaganjima u istraživanje i razvoj u javnom sektoru i jačanje vještina i inovacijskih središta diljem zemlje.

Verzije te ideje sada privlače snažnu dvostranačku podršku. Tko zna s kakvim ćemo se opasnostima suočiti u godinama koje dolaze? Što god da se dogodi, sigurno će nam biti bolje ako shvatimo lekcije pandemije bolesti Covid-19: pomoći ljudima da prežive; jačanje obrazovnog sustava za sve i izgradnja vještina potrebnih za razvoj i šire dijeljenje prednosti tehnologije.

© Project Syndicate 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close