Umjetnoj inteligenciji potrebna je regulacija, a ne gušenje razvoja

Autor: Michael R. Strain , 26. lipanj 2023. u 22:00
Jedna od najperspektivnijih mogućnosti tehnologije je obrazovanje/Shutterstock

Donositelji politika trebaju odgovorno učiniti više na pomoći radnicima koji se suočavaju s poremećajima povezanima s UI. U nekim će zemljama zacijelo biti potrebno ojačati mrežu socijalne sigurnosti.

Brzi je napredak umjetne inteligencije (UI) pokrenuo je veliki val briga. Hoće li ova nova tehnologija znatno smanjiti zaposlenost ukidanjem potrebe za većinom ljudskih radnika? Hoće li to potkopati demokraciju? Predstavlja li egzistencijalnu prijetnju?

Zabrinutost zbog tehnoloških promjena nije ništa novo. No, obično se bavi onim što ekonomisti smatraju marginalnim učincima: hoće li veći udio radnika bez fakultetskih diploma nešto teže dobiti posao ili će se nejednakost u raspodjeli dohotka u određenoj mjeri povećati.

Istodobno, nelagoda zbog UI drukčijih je razmjera, a neki stručnjaci predviđaju da bi mogla potpuno izokrenuti civilizaciju ili je čak uništiti.

Zapanjujući pesimizam
Tehnološki čelnici tvrde da određeni sustavi UI “predstavljaju duboke rizike za društvo i čovječanstvo”, a taj stav dijele i vodeći znanstvenici UI. Nedavno provedena anketa YouGova otkrila je da je gotovo polovica ispitanika zabrinuta “zbog mogućnosti da će umjetna inteligencija uzrokovati kraj ljudske vrste na Zemlji”. Više od dvije trećine ispitanika podržava prekid razvoja neke vrste UI. Ovo je gledište zapanjujuće pesimistično.

Počnimo s osnovnom, ali naizgled zanemarenom, činjenicom da tehnološki napredak poboljšava dobrobit ljudi. U 19. je stoljeću 43% djece umrlo prije pete godine.

No, u sljedećim je stoljećima tehnološki napredak doveo do razvoja lijekova i terapija, novih načina liječenja bolesti te produktivnosti i rasta plaća. Do početka 20. stoljeća jedna je trećina djece umirala u prvim godinama života. U 2017. smrtnost u djetinjstvu na globalnoj razini pala je ispod 4%.

Štoviše, tehnologija je u poljoprivredi potaknula proizvodnju i konzerviranje hrane, smanjujući glad, a napredak u energetskoj tehnologiji, kao što je elektrifikacija, poboljšao je živote milijardi ljudi. Općenito, tehnološke su inovacije smanjile siromaštvo stvaranjem bogatstva.

Proces “kreativnog uništenja” koji je pokrenula UI ukinut će potrebu da ljudski radnici obavljaju mnoge svoje trenutne zadatke. Ali se pesimisti moraju sjetiti da kreativno uništenje uništava, ali i stvara.

Ekonomisti i drugi stručnjaci početkom 19. stoljeća nisu mogli predvidjeti vrste zadataka koje radnici obavljaju u današnjem svijetu. Kako je John Stuart Mill mogao predvidjeti da će tehnološki napredak jednog dana dovesti do poslova kao što su sistemski analitičar, projektant elektroničkih sklopova i znanstvenik koji se bavi optičkim vlaknima?

Zamislite da pokušate objasniti posao Brucea Springsteena Davidu Ricardu. Nema potrebe vraćati se tako daleko: ekonomist s MIT-a David Autor i njegovi koautori otkrili su da su zanimanja većine trenutno zaposlenih uvedena nakon 1940.

Znanje upravlja neznanjem
Slično tome, zabrinutost zbog činjenice da UI predstavlja prijetnju za demokraciju odražava neopravdani pesimizam. Iako bi se “deepfakeovi” – slike i videozapisi generirani UI koji su sintetički, ali izgledaju stvarni, mogli koristiti na zlokobne načine, nove tehnologije također omogućuju provjeru autentičnosti videozapisa i slika. Takvi se alati već razvijaju i ostat će pouzdani zbog financijskih nagrada od zadovoljavanja potražnje za njima.

Zapravo, demokracija bi mogla ojačati napretkom u UI. Kao što je napisao James Madison: “Znanje će zauvijek upravljati neznanjem: a narod koji želi sam sobom upravljati, mora se naoružati snagom koju daje znanje”.

Hoće li UI izbrisati čovječanstvo s lica Zemlje? UI već se upotrebljava u razvoju lijekova, uključujući cjepiva protiv bolesti COVID-19. Neka buduća pandemija, možda i mnogo smrtonosnija, mogla bi biti zaustavljena u začetku lijekom koji je razvila UI.

Također UI bi mogla pomoći znanstvenicima da bolje razumiju vulkansku aktivnost odgovornu za masovna izumiranja, te za otkrivanje i otklanjanje prijetnje udara asteroida u Zemlju. Ovi optimistični scenariji izgledaju uvjerljivije od gledišta pesimista da bi UI nekako mogla upotrijebiti naše nuklearno oružje protiv nas.

To ne znači da neće biti poteškoća. Brzi razvoj UI poremetit će tržišta rada, a gospodarska previranja koja će iz toga proizaći bit će bolna za mnoge radnike. I možda će proći vremena prije nego što mediji i politički čelnici nauče kako razotkriti i zaustaviti deepfakeove.

U usporedbi s prošlim valovima automatizacije, donositelji politikd trebali bi učiniti više kako bi se pomoglo radnicima koji se suočavaju s poremećajima povezanima s UI. U nekim će zemljama možda biti potrebno ojačati mrežu socijalne sigurnosti. Kao i svaka moćna tehnologija, UI trebala bi biti primjereno regulirana, kako bi se osiguralo da se njezin razvoj neopravdano ne guši.

Pravo je rješenje ne paničariti ili ne upuštati se u nepotrebni pesimizam. Umjesto toga, trebali bismo biti prilično sigurni da će generativna umjetna inteligencija poboljšati dobrobit čovječanstva kao što su to učinile i sve tehnologije opće namjene prije nje: električna energija, elektronika, moderni prijevoz i internet. Konkretne promjene koje će umjetna inteligencija pokrenuti u gospodarstvu i cijelom društvu bit će nemoguće predvidjeti, ali će one općenito biti promjene na bolje. 

© Project Syndicate 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close